Після розслідування Bihus.info Кличко оголосив, що відсторонить від роботи директора Київського метрополітену

Брагінський очолює столичну підземку із 2014 року
Фото: Брагінський Віктор / Facebook

Журналісти проєкту Bihus.info 14 березня опублікували першу частину розслідування стосовно директора Київського метрополітену Віктора Брагінського.

У ньому проаналізували декларації про доходи чиновника і стверджують, що його близькі останнім часом придбали активи вартістю до $1,5 млн.

Мати-пенсіонерка Брагінського, вказана в одній із декларацій минулих років, заробила 2 млн грн, які майже одразу подарувала синові. У січні 2024 року вона стала власницею одразу двох двокімнатних квартир в одному із житлових комплексів Києва, кожна з яких коштує від 10 млн грн. У телефонній розмові мати начальника підземки розповіла Bihus.info, що інвестувала у житло на етапі будівництва ще п'ять років тому і син не допомагав їй грошима.

У сюжеті також ідеться, що Брагінський вказав у декларації те, що він продав земельну ділянку сестрі за ціною, яка вдесятеро перевищує ринкову.

Брагінський довго не вказував  декларації дружини й дітей, 2020 року дружина і троє дітей там з'явилися, розповідають у розслідуванні. В Ольги Брагінської Bihus.іnfo виявили двокімнатну квартиру ціною приблизно 3 млн грн по сусідству із житлом самого начальника метро, документи на придбання обох квартир оформлено в один день, стверджують журналісти. Жінка також будує дачу на земельній ділянці в елітному селищі Козин у Київській області, вартість ділянки під будівництвом становить майже $760 тис., ідеться у сюжеті.

У коментарі Bihus.іnfo Ольга Брагінська відповіла, що розлучена із Брагінським уже 10 років. Квартири купували поряд через спільних дітей, каже вона, а до ділянки в Козині вона стосунку не має. Сам чиновник від коментарів відмовився, але письмово підтвердив, що розлучився 2013 року.

Мер столиці Віталій Кличко після виходу розслідування повідомив 14 березня в Telegram, що Брагінського відсторонять від виконання обов'язків директора Київського метрополітену або він "не пручатиметься і сам напише заяву на звільнення".

"А далі фактами, оприлюдненими у розслідуванні журналістів Bihus.info, мають займатися відповідні органи. Правоохоронні", – написав Кличко.

Контекст:

За даними "Чесно", до того, як очолити метро, із 2005-го до 2010 року Брагінський працював на керівних посадах у ДП "Бердянський морський торговельний порт", НАК "Нафтогаз України", ТОВ "Енергетичні проєкти-Інтернешнл Консалтинг", ДП "Укрінтеравтосервіс", а також київській обласній дирекції "Укрпошти".

25 жовтня 2020 року його обрали в Київраду в дев'ятому окрузі. Член комісії Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами.