Заповідник "Софія Київська" не дозволяв дрифту на Софійській площі

На Софійській площі вже немає яскраво вираженої "вісімки" після дрифту, але плити досі мають брудний вигляд
Фото: Antonov Vladyslav / Facebook

Національний заповідник "Софія Київська" не давав згоди на зйомки на Софійській площі дрифту автомобілів. Про це йдеться в заяві пресслужби заповідника.

"У столиці діє порядок організації та проведення недержавних масових заходів релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру в Києві, затверджений Київською міською радою 19 грудня 2019 року. Відповідно до нього, дозвіл на проведення заходу на Софійській площі надається виключно в разі погодження з Національним заповідником "Софія Київська" з метою недопущення техногенного негативного впливу на стан пам'яток національного значення", – ідеться в повідомленні.

Пресслужба підкреслила, що керівництву заповідника не надходили запити від організаторів зйомок дрифту.

Контекст:

Уранці 10 серпня на Софійській площі в Києві проводили зйомки – автомобілі, брендовані Red Bull, дрифтували на великій швидкості в пішохідній зоні. В одній із машин була українська співачка alyona alyona.

ЗМІ писали, що це зйомки реклами для Red Bull. Сама компанія напередодні анонсувала дрифт ірландського гонщика Конора Шанагана.

У Київській міській держадміністрації заявляли, що не давали дозволу на зйомки і що внаслідок перегонів на площі пошкоджено понад 2 тис. м&³2; бруківки. Попередньо збитки оцінили в 50 тис. грн.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "хуліганство". Водночас на відеозаписах видно, що під час зйомок на площі були поліцейські. Прокуратура вилучила автомобілі, які брали участь у перегонах.

Співачка alyona alyona, яка була на зйомках, розповіла, що ролик знімали до Дня Незалежності України. За її словами, представники Red Bull запевняли, що отримали всі необхідні дозволи.

11 серпня співачка з командою чистила Софійську площу від слідів дрифту. Площу також відмивають клінінгова компанія, імовірно, найнята Red Bull, і волонтери організації "Києве, мий", які використовують струмінь води під високим тиском.

У Red Bull перепросили і пообіцяли привести площу до того стану, у якому вона була до початку зйомок.

Увечері 11 серпня засновник пабліка Dtp.kiev.ua Владислав Антонов опублікував фото і відео із Софійської площі після прибирання. На кадрах видно, що на площі вже немає яскраво вираженої "вісімки" після дрифту, але плити досі мають брудний вигляд.