Зеленський ініціював заснування двох нових премій – імені Скорика та Патона

Президент Зеленський ініціював заснування в Україні двох нових державних премій
Фото: president.gov.ua

В Україні з'являться нові державні премії – імені Бориса Патона та імені Мирослава Скорика. Їх заснування ініціював президент України Володимир Зеленський під час урочистостей із нагоди Дня Незалежності України.

Президент України Володимир Зеленський надіслав Кабінету Міністрів України листа про заснування двох нових державних премій – імені Бориса Патона та імені Мирослава Скорика. Про це він сказав 24 серпня під час виступу на Софійській площі в Києві з нагоди урочистостей до 29-ї річниці незалежності України, передає кореспондент "ГОРДОН".

"У цей день із нами, на жаль, немає двох видатних постатей, двох геніїв сучасності, з якими нам усім пощастило жити в один час. Двох великих українців, які, на жаль, пішли від нас у цьому році. Це два Герої України – Мирослав Михайлович Скорик і Борис Євгенович Патон. Вони удостоєні найвищих державних нагород. Вони творили нашу історію і здобували славу для України у світі. Сьогодні мною направлено до уряду відповідні листи про заснування двох премій: за вагомий внесок у розвиток науки і наукові досягнення – державну премію імені Бориса Патона. І за вагомий внесок у розвиток музичного мистецтва – державну премію імені Мирослава Скорика", – сказав глава держави.

Зеленський також закликав українців ніколи не забувати про те, що нам є чим пишатися.

Видатний український учений в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, перший в історії Герой України, президент Національної академії наук України з 1991 року Борис Патон помер 19 серпня 2020 року у віці 101 року.

Український композитор і музикознавець Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року на 82-му році життя. Скорик – Герой України, народний артист Української РСР, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, художній керівник Національної опери України, професор, кандидат мистецтвознавства, автор музики до фільмів "Тіні забутих предків", "Гуси-лебеді летять", "Високий перевал" і низки інших мультиплікаційних та кінострічок, автор опери "Мойсей", балету "Повернення Батерфляй", поеми "Сильніше за смерть" та інших творів.