Чоловік, причетний до викрадення з київської бібліотеки книги "Апостол" XVII століття, дістав умовний строк

"Апостол" вдалося знайти завдяки впровадженню в банду співробітника правоохоронних органів, стверджували у МВС
Фото: Прокуратура міста Києва / Facebook

Суд засудив до двох років обмеження волі умовно жителя Чернігова, затриманого 2017 року під час спроби продати раритетну книгу.

Чоловіка, причетного до викрадення з Державної бібліотеки імені Вернадського в Києві книги "Апостол" 1564 року видання, засудили до двох років обмеження волі з випробувальним строком один рік. Про це з посиланням на матеріали суду повідомляє агентство "Українські новини".

Підсудного, безробітного уродженця Чернігова Олександра Гарбара, обвинувачували в тому, що він за $5 тис. придбав украдену з бібліотеки раритетну книгу. Згідно з його свідченнями, про можливість придбання цієї книги він дізнався наприкінці січня 2017 року з розмови з невстановленою особою.

Про те, що книгу вкрадено і вона в розшуку, Гарбар знав, але вирішив її придбати, щоб у подальшому перепродати.

25 квітня 2017 року співробітники карного розшуку затримали в одному з ресторанів Києва чотирьох осіб, у яких було виявлено викрадений "Апостол". Одному з них було оголошено про підозру.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков говорив, що книгу вдалося повернути завдяки впровадженню співробітника СБУ в угруповання, яке в травні 2016 року викрало "Апостол" із бібліотеки.

За інформацією Нацполіції, зловмисники збиралися продати "Апостол" за $150 тис.

Гарбару було інкриміновано ст. 198 (придбання, зберігання та збут майна, завідомо одержаного злочинним шляхом за відсутності ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу.

Обвинувачений свою провину визнав повністю.

Суд зняв арешт із книги "Апостол" і повернув її бібліотеці імені Вернадського.