Деякі антивірусники "відловлюють" вірус Petya – експерт із кібербезпеки

Експерт Стиран радить "не клацати каку", щоб уникати зараження
Фото: Vlad Styran / Facebook

Комп'ютери, на яких встановлено актуальні антивірусні програми, не постраждали від епідемії вірусу Petya.A, повідомив фахівець із інформаційної безпеки Володимир Стиран.

Деякі антивірусні програми здатні "вилікувати" комп'ютер, заражений вірусом Petya.A. Про це написав у Facebook експерт з інформаційної безпеки Володимир Стиран.

"Схоже, Windows Defender відловлює й ідентифікує як DOS / Petya.A. Symantec ніби зловив (лише остання версія АВ). McAfee у всіх відомих випадках облажався. Eset не реагує", – повідомив він.

За його словами, Petya діє приблизно так само, як і WannaCry, що атакував десятки тисяч комп'ютерів по всьому світу в травні.

"Початкова інфекція відбувається через фішингове повідомлення (файл Петя.apx) або оновлення програми M.E.doc", – з'ясував Стиран.

"Здається, сьогодні багато людей у банківській та енергетичній галузях дізнаються, як було б добре патчитись, бекапитись і не клацати каку. Бережіться", – додав експерт.

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях тощо.

Назва вірусу, що шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.