"Директор ЦРУ присутній на таких операціях, як ви думаєте?" Баканов пояснив свою відсутність у Луцьку

Баканов: Чи було б безпечно для заручників, якби я з автоматом вривався в автобус?
Фото: ЕРА

Серед керівників відомств, присутніх на спецоперації зі звільнення заручників у Луцьку, не було голови СБУ Івана Баканова. Він стверджує, що і не мав з'являтися на місці подій.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов стверджує, що його особиста присутність на операції з порятунку заручників у Луцьку була б зайвою. Про це він сказав 22 липня в коментарі агентству "Українські новини".

"Директор ЦРУ присутній на таких операціях, як ви думаєте? У нас є штаб Антитерористичного центру "Альфа", вони з'явилися там через дуже нетривалий час, включно з керівником "Альфи" і заступником голови, який курує АТЦ", – заявив Баканов.

За його словами, у таких випадках "потрібно бути ефективними, а не популярними".

"Головне, щоб було все добре... Чи ви думаєте, що було б безпечно для заручників, щоб я з автоматом вривався в автобус?" – сказав голова СБУ.

Зранку 21 липня в центрі Луцька 44-річний Максим Кривош захопив автобус, у якому перебувало 13 осіб. Увечері терорист здався після того, як президент Володимир Зеленський виконав одну з його умов. Ніхто із заручників не постраждав.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який перебував у Луцьку, заявляв, що у Кривоша були спільники в інших містах України.

СБУ відкрила кримінальне провадження за ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. До Єдиного реєстру досудових розслідувань також внесено відомості про злочини, передбачені ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця).