Двом учасникам сутичок, що сталися 2 травня 2014 року в Одесі, змінили запобіжний захід. Тепер вони можуть вийти під заставу

Унаслідок сутичок в Одесі 2 травня 2014 року загинуло 48 осіб

Фото: EPA (архів)
Фігурантам "справи 2 травня" Сергію Долженкову та Євгену Мефьодову, обвинуваченим у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, призначили заставу в розмірі 153 тис. грн.

Центральний районний суд Миколаєва призначив проросійським учасникам сутичок 2 травня 2014 року в Одесі українцю Сергієві Долженкову на прізвисько Капітан Какао і росіянину Євгенові Мефьодову заставу в розмірі 153 680 грн кожному. У разі внесення застави їх звільнять зі слідчого ізолятора. Про це повідомляє "Думская".

Активісти Антимайдану Сергій Долженков і Євген Мефьодов перебувають у СІЗО із 2014 року. Раніше їх підозрювали в участі в масових заворушеннях, але виправдали.

У 2017 році Долженкову й Мефьодову оголосили підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Обвинувачені перебували в СІЗО без можливості звільнення під заставу.

Клопотання народного депутата від Опозиційного блоку Миколи Скорика, який запропонував узяти обвинувачених на поруки, суддя Катерина Лагода відхилила. Сам Скорик на засідання не з'явився.

Як повідомила суддя, зміна запобіжного заходу пов'язана з нещодавнім рішенням Конституційного Суду України. КСУ визнав неконституційними статті Кримінального кодексу, які забороняють застосовувати до осіб, підозрюваних в антидержавних злочинах і терористичній діяльності, м'якші запобіжні заходи, ніж тримання під вартою без можливості внесення застави.

2 травня 2014 року в Одесі сталися сутички між патріотично налаштованими громадянами і проросійськими активістами. Протистояння почалося після того, як на Олександрівському проспекті зібралася група озброєних сепаратистів, яка напала на учасників маршу "За єдину Україну".

Унаслідок конфлікту й подальшої пожежі в Будинку профспілок загинуло 48 людей, більш ніж 200 дістало поранення.