Гройсман про ситуацію у Калинівці: Усе, що зруйновано, збудують знову

Гройсман: Якщо хтось посміє вкрасти хоч гривню, я вважатиму це мародерством
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що жоден житель Калинівки Вінницької області не залишиться наодинці зі своїми проблемами.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що всі будинки в Калинівці Вінницької області, зруйновані внаслідок вибухів боєприпасів на військових складах, будуте повністю відновлено або відбудовано заново. Про це він сказав у Калинівці 29 вересня. Відео заяви Гройсмана транслював телеканал "112 Україна".

"Усе, що зруйновано, побудують знову. Усе те, що підлягає капітальному ремонту і реконструкції,  відремонтують та реконструюють. Жодна людина не залишиться наодинці із цими проблемами. Це я вам обіцяю", – заявив Гройсман.

Він нагадав, що уряд виділить 100 млн грн на ліквідацію наслідків НС у Калинівці.

"Якщо знадобиться 100 млн, то буде 100 млн. Якщо 200, то 200", – додав прем'єр.

Він наголосив, що розраховує на раціональне використання коштів місцевою владою. "Якщо хтось посміє вкрасти хоч гривню, я вважатиму це мародерством... Ми всі будинки відновимо. Крапка", – зазначив Гройсман.

Унаслідок пожежі на складі боєприпасів у Калинівці постраждало приблизно дві тисячі житлових будинків, 16 із яких не підлягають відновленню. Про це на сесії Вінницької міської ради повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

Увечері 26 вересня на арсеналі Збройних сил України у Калинівці під Вінницею почали вибухати снаряди. На складі зберігали  83 тис. тонн боєприпасів.

Евакуювали 30 тис. місцевих жителів. У зоні вибухів перекрили повітряний простір і змінили графік руху поїздів. Постраждало двоє людей, ніхто не загинув.

Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії.

28 вересня головний військовий прокурор Анатолій Матіос зазначив, що арсенал у Калинівці охороняли люди з "поганим зором і найменшою мотивацією". Прокурор оцінив утрати як  "страшні сотні мільярдів гривень".

До 15.00 28 вересня сапери завершили розмінування населених пунктів, розташованих поблизу місця події. Станом на 16.00 люди повернулися до своїх домівок, повідомили у Вінницькій облдержадміністрації.

Представники Збройних сил України прогнозують, що поодинокі вибухи триватимуть ще три–чотири дні.