Усі українські арсенали обладнають системами раннього виявлення – Міноборони

Арсенали обладнають до кінця року
Фото: mil.gov.ua

Арсенал у Калинівці Вінницької області стане першим в Україні складом боєприпасів, який обладнають системою раннього виявлення та засобами боротьби з безпілотниками, повідомив начальник озброєння Збройних сил України Микола Шевцов.

Арсенал у Калинівці Вінницької області та інші склади з боєприпасами в Україні буде до кінця 2017 року обладнано системами раннього виявлення. Про це на брифінгу 28 вересня заявив начальник озброєння Збройних сил України (ЗСУ) Микола Шевцов, повідомляє сайт Міноборони.

За його словами, першим обладнаним арсеналом стане склад у Калинівці. Підготовчі роботи для встановлення вежі провели тут іще до вибухів.

На вежі буде встановлено систему раннього виявлення та засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами.

Шевцов розповів, що військову частину в Калинівці мали розформувати у 2012 році, але у 2015-му Генштаб ЗСУ вирішив припинити розформування і перетворити об'єкт на арсенал для зберігання боєприпасів.

"У 2017 році 25 млн грн було заплановано використати для забезпечення насамперед засобів раннього виявлення", – зазначив він.

Увечері 26 вересня на арсеналі Збройних сил України в Калинівці під Вінницею почали вибухати снаряди. На складі було 83 тис. тонн боєприпасів.

Евакуювали 30 тис. місцевих жителів. У зоні вибухів перекрили повітряний простір і змінили графік руху поїздів. Постраждало двоє людей, ніхто не загинув.

Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії.

28 вересня головний військовий прокурор Анатолій Матіос зазначив, що арсенал у Калинівці охороняли люди з "поганим зором і найменшою мотивацією". Прокурор оцінив збитки у "страшні сотні мільярдів гривень".

До 15.00 28 вересня сапери завершили розмінування населених пунктів, розташованих неподалік від місця події. Станом на 16.00 люди повернулися до своїх домівок, повідомили у Вінницькій облдержадміністрації.

Представники Збройних сил України прогнозують, що поодинокі вибухи триватимуть іще протягом трьох–чотирьох днів.