Грузинські прикордонники затримали в аеропорту Тбілісі українського режисера Лозницю

Лозниця – лауреат Каннського кінофестивалю
Фото: radiotavisupleba.ge

Видання "Грузия Оnline" пов'язує інцидент із допитом в аеропорту Тбілісі режисера фільму "Донбас" Сергія Лозниці із затриманням у Грузії шістьох українців 2 грудня.

Грузинські прикордонники в аеропорту Тбілісі затримали українського режисера Сергія Лозницю. Про це 7 грудня повідомило видання "Грузия Оnline".

Лозницю допитали у спецкімнаті аеропорту. Як пише видання, прикордонники ледь не зірвали йому запланованого на 19-му кінофестивалі в Тбілісі показу фільму "Донбас".

"Вони зупинили всіх людей, у яких був український паспорт. Нас відвели в окрему кімнату, де шість чи сім осіб ставили запитання. Ці люди не носили форми і не говорили, з якого вони відомства. Нас запитували, звідки ви, хто ви за професією тощо", – розповів режисер у коментарі грузинській службі "Радіо Свобода".

За словами Лозниці, він порадив пошукати його ім'я в інтернеті, незабаром після цього його відпустили.

"Грузия Оnline" пов'язує інцидент із Лозницею із затриманням українців у Грузії 2 грудня.

Міністерство внутрішніх справ Грузії 2 грудня провело спеціальну операцію, під час якої затримали шістьох громадян України та одного громадянина Грузії.

За словами грузинських силовиків, розслідування проводять за ч. 3 і 6 ст. 236 Кримінального кодексу Грузії (протиправне придбання та зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв групою осіб).

МВС і Служба держбезпеки країни з'ясовують, чи залучені затримані до політичних процесів, пов'язаних із виборами президента Грузії.

За словами нардепа від "Самопомочі" Семена Семенченка, затримано українців Роланда Мелію, Ігоря Орленка, Юрія Коростильова, Олександра Новикова, Сергія Кладька, Дмитра Курагіна, а також громадянина Грузії Луку Чхетію; деякі з них – добровольці батальйону "Донбас". Депутат розповів, що всі семеро приїхали у Грузію з 28-го до 30 листопада, аби "зустрітися з побратимами, які воювали за Україну". Як стверджує політик, зброї у його знайомих із собою не було, імовірно, що її підкинули.

Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Гахарія заявив, що затримані українці можуть мати зв'язки з опозиційною партією "Єдиний національний рух", засновником якої є Саакашвілі.

Прокуратура Грузії офіційно висунула обвинувачення шістьом громадянам України, яких затримали у Тбілісі. Українців узяли під варту 4 грудня.

Журі Каннського кінофестивалю відзначило Лозницю за роботу над "Донбасом". Стрічка також претендує на "Оскар" у номінації "Іноземний фільм".