Інформація про значне підвищення рівня радіації поблизу Чорнобильської АЕС є хибною – Семерак

Семерак: У зоні відчуження триває досить велика пожежа
Остап Семерак / Facebook

Рятувальники вживають усіх заходів із ліквідації пожежі в зоні відчуження поблизу Чорнобильської АЕС, заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Через пожежу в зоні відчуження поблизу Чорнобильської атомної електростанції рівень радіації не був значно підвищений, повідомив у своєму Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак 29 червня.

"У зоні відчуження триває досить масштабна пожежа. ДСНС у повній мірі здійснює заходи для її ліквідації. Водночас деякі російські ЗМІ вже розповсюджують брехливу інформацію щодо начебто значного підвищення радіації. Тому я дав доручення керівництву ДП з управління зоною відчуження оперативно інформувати українські та світові ЗМІ про реальну ситуацію", – написав Семерак.

Водночас на сайті Кабінету Міністрів повідомляють, що радіаційна ситуація у зв'язку з пожежею під контролем, тимчасом як радіаційний фон перевищений у 2,5 раза.

"За даними радіаційної розвідки об'ємна активність 137Cs у повітрі в районі пожежі на лінії вогню 29.06.2017 року о 19.00 складала 2,5 Е-2 Бк/м3, що перевищує значення контрольних рівнів, установлених гігієнічними нормативами "Основні контрольні рівні, рівні звільнення та рівні дії щодо радіоактивного забруднення об'єктів зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення" у 2,5 рази (КР = 1,0 Е-2 Бк/м3 за 137Cs)", – сказано в повідомленні.

Рятувальникам рекомендують обов'язково використовувати засоби захисту органів дихання.

29 червня приблизно о 12.30 у зоні відчуження навколо Чорнобильської атомної електростанції загорівся ліс. Площа пожежі в зоні відчуження становить приблизно 25 га.