Князєв повідомив, що характер травми п'ятирічного хлопчика, який помер після поранення поліцейськими, відразу був невідомим

За даними Князєва, гільзи виявили на порозі будинку, який належить колишній дружині одного з підозрюваних
Фото: mvs.gov.ua

За словами голови Нацполіції Сергія Князєва, особовий склад Переяслав-Хмельницького відділу поліції підняли за тривогою після того, як у голові п'ятирічного Кирила Тлявова виявили чужорідне тіло.

Голова Національної поліції Сергій Князєв повідомив, що характер травми п'ятирічного Кирила Тлявова, загиблого після поранення поліцейськими Переяслава-Хмельницького, відразу після події був невідомим. Він розповів про це під час засідання комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Повідомлення поступило о 16.55 по лінії 102 з районної лікарні, що доставлено із травмами голови дитину. Миттєво, негайно, як тільки це було можливо, виїхала слідчо-оперативна група, допитала чергового лікаря, який пояснив, що батьки привезли дитину. Із їхніх слів, попередніх, він на їхніх очах упав і отримав травму. Обставини й характер травми ніхто не міг сказати", – повідомив Князєв.

Він розповів, що о 22.30 дитині зробили рентген. Дослідження показало, що в голові хлопчика є чужорідне тіло. Вхідний отвір виявили до цього, зазначив він. Виконувач обов'язків начальника районного відділення поліції припустив, що чужорідним тілом може бути куля, і підняв поліцейських за тривогою.

За словами Князєва, це було вже після 23.15.

Поліцейські провели розширений огляд місця події, під час якого за 40 м від падіння хлопчика виявили розбиті пляшки.

"За деревами були виявлені пляшки на земляному пагорбі, одна з яких була з розбитою шийкою. Після чого почали додатковий огляд цієї вже території та вийшли на домоволодіння, де на порозі були виявлені дві гільзи відповідного калібру", – зазначив Князєв.

Він розповів, що гільзи виявили на порозі будинку, який належить колишній дружині одного з підозрюваних – поліцейського Володимира Петровця.

Приблизно о 4.00 поліцейські зареєстрували кримінальне провадження за статтею про тяжке тілесне ушкодження, завдане слідчим поліції. Місцеве керівництво поліції та місцевий прокурор  ухвалили рішення провести невідкладні обшуки того самого будинку, на порозі якого виявили гільзи. Невдовзі працівники карного розшуку знайшли двох поліцейських, яких підозрюють у вбивстві дитини.

Князєв зазначив, що ці слідчі дії проводила місцева поліція.

"На всі першопочаткові правопорушення виїжджає Національна поліція, вона дає початкову кваліфікацію, яка потім може бути змінена", – підкреслив він.

П'ятирічний Кирило Тлявов дістав вогнепальне поранення голови 31 травня. 3 червня він помер у лікарні в Києві. За даними Нацполіції, дитина загинула від випадкового пострілу, зробленого одним із двох поліцейських, які "перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп'яніння".

4 червня Голосіївський райсуд Києва заарештував підозрюваних – Володимира Петровця та Івана Приходька – на два місяці без права внесення застави. Їх повідомили про підозру у хуліганстві із застосуванням зброї та умисному вбивстві.

У зв'язку з інцидентом керівників Переяслав-Хмельницького відділення поліції усунули від виконання службових обов'язків, голова поліції Київської області Дмитро Ценов подав у відставку і попросив скерувати його на Донбас.

Адвокат сім'ї постраждалих Олександр Щербина заявив, що в момент пострілу поряд із поліцейськими перебував ще один чоловік, який фігурує у кримінальному провадженні як свідок, і неповнолітній син одного з підозрюваних.

Слідство перевіряє версію про те, що вистрілити в дитину міг 14-річний син одного з поліцейських. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що рушницю сховала жінка.

4 червня прокурор Владислав Волян повідомляв, що зброї, із якої стріляли в хлопця, не знайшли.