Мати вбитого бойовиками футболіста Чубенка: Через 10 днів спливає термін затримання в Криму організатора вбивства – Вадима Погодіна

Бойовики вбили Степана Чубенка у 2014 році
Фото: Сталина Чубенко / Facebook

Мати вбитого бойовиками 16-річного футболіста з Краматорська Степана Чубенка вимагає від Генпрокуратури України "негайно відіслати доручення в Краматорськ і далі передати необхідні матеріали до Криму для екстрадиції в Україну" Вадима Погодіна, підозрюваного у вбивстві її сина.

Підозрюваний у вбивстві 16-річного футболіста з Краматорська Степана Чубенка Вадим Погодін скоро може вийти на свободу в окупованому Криму. Про це у Facebook повідомила мати загиблого Сталіна Чубенко.

"Через 10 днів спливає термін адміністративного затримання, якому піддано в Криму організатора вбивства Степана Чубенка Вадима Погодіна. У міській прокуратурі Краматорська готовий пакет матеріалів, на підставі яких треба запитувати екстрадицію Погодіна в Україну, але досі прокуратура Краматорська не отримала офіційного доручення від Генпрокуратури України, як того вимагає процедура", – написала вона.

Отже, за її словами, Генпрокуратура України "досі не звернулася щодо питання екстрадиції Погодіна до влади Криму".

"Я вважаю, проблема в тому, що в офіційному запиті ГПУ не знають, як назвати окупаційну владу Криму, до якої мають звернутися. Але я впевнена, що це не може бути приводом для того, щоб робота, яку провели слідчі, виявилася марною і правосуддя не перемогло. Я вимагаю від Генпрокуратури негайно відіслати доручення в Краматорськ і далі передати необхідні матеріали до Криму для екстрадиції Погодіна в Україну", – заявила Чубенко.

Мати вбитого хлопця написала, що якщо протягом доби її вимоги не задовольнять, вона буде змушена "звернутися до української та зарубіжної преси і розпочати протестну акцію біля стін ГПУ".

Футболіста краматорського футбольного клубу, 16-річного Степана Чубенка, за даними журналіста Юрія Бутусова, бойовики "ДНР" викрали 23 липня 2014 року за його проукраїнську позицію. "Неповнолітнього хлопця катували і вбили 28 липня 2014 року", – повідомляв він.

21 червня 2017 року Ялтинський міський суд ухвалив на 40 днів заарештувати бойовика "ДНР" Вадима Погодіна (позивний Керч), який перебуває в розшуку Інтерполу за запитом України.

У ГПУ зазначили, що Погодіна розшукують за поданням слідчого відділу Краматорського управління поліції за вбивство. У відомстві додали, що українська сторона поки не подавала жодних документів для його видання, оскільки це питання вивчають.

InformNapalm пише, що Погодіну інкримінують низку тяжких злочинів, зокрема катування українських полонених і вбивство 16-річного футболіста з Краматорська Степана Чубенка. У повідомленні йдеться, що влітку 2014 року бойовики висадили підлітка з поїзда за стрічку кольорів українського прапора. Зазначають, що вони його катували, після чого розстріляли, а тіло без голови через три місяці передали рідним. InformNapalm повідомляє, що серед убивць був і сам Погодін.