Форум вільної Росії закликав владу РФ припинити агресію проти України та інших держав

Опозиціонери закликали російську владу вивести військових з інших країн
Фото: ЕРА

У першому пункті вимог опозиційного руху "Форум вільної Росії" від влади РФ вимагають виведення підрозділів російських збройних сил з усіх окупованих територій, що входять, згідно з нормами міжнародного права, до складу Грузії та України.

Росія повинна керуватися принципами верховенства права, щоб стати частиною цивілізованого світу. Про це йдеться в заяві опозиційного Форуму вільної Росії, опублікованій на сайті руху.

"Неможливо побудувати правову державу, ігноруючи і тим більше виправдовуючи протиправні дії, які здійснює влада Російської Федерації щодо інших держав", – ідеться в документі.

Опозиціонери висунули російській владі п'ять вимог, у частині яких згадано Україну.

"Негайно припинити військову агресію проти суверенних держав і вивести підрозділи російських збройних сил з усіх окупованих територій, що входять, згідно з нормами міжнародного права, до складу Грузії та України", – сказано в першому пункті вимог.

Україну згадано і в пункті номер три.

"Визнати юридично нікчемними всі акти, пов'язані з відторгненням від України та анексією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, із визнанням "державності" так званих Республіки Абхазія і Республіки Південна Осетія, а також із неформальною легітимацією так званих "Луганської та Донецької народних республік", – ідеться в документі.

Форум вільної Росії вимагає припинити будь-яку допомогу сепаратистам, що діють на території країн колишнього Радянського Союзу та інших держав світу.

Опозиціонери також заявили про необхідність притягнути до відповідальності осіб, причетних до військових злочинів на територіях сусідніх держав, і закликали додати до Кримінального кодексу РФ норму про покарання за втручання у внутрішні справи суверенних держав.

Звернення станом на 22.00 сьогоднішнього дня підписало 209 осіб, серед яких російський економіст і колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов, екс-чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, адвокат Марк Фейгін та інші.

У травні 2017 року Форум вільної Росії заявив, що агресія Кремля проти України є міжнародним злочином.

Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшісь країн світу. На цей момент між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.