У списках людей, звільнення яких вимагають в ОРДЛО, не буде тих, хто не має стосунку до конфлікту на Донбасі – Оліфер

Оліфер: Найближчим часом чекаємо підтвердження утримання на Донбасі ще шести осіб
Фото: Darka Olifer / Facebook

Україна отримала від бойовиків "ДНР" і "ЛНР" офіційне підтвердження про утримання 70 осіб зі 132, яких українська сторона вимагає звільнити, сказала прес-секретар екс-президента України і представника української сторони в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Осіб, звільнення яких вимагають бойовики "ДНР" і "ЛНР" у межах мінського процесу, але які не мають стосунку до конфлікту на сході України, не буде занесено до списків на обмін. Про це заявила прес-секретар екс-президента України і представника української сторони в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook за підсумками засідання контактної групи 19 липня.

"Українська сторона надала інформацію про осіб, причетних до кримінальних злочинів, які не мають стосунку до конфлікту. Є домовленість, що цих людей не буде у списках, яких вимагають в ОРДЛО. Крім того, Україна нарешті отримала від ОРДЛО офіційне підтвердження про утримання 70 осіб зі 132, яких ми вимагаємо звільнити. Найближчим часом чекаємо підтвердження утримання ще шести осіб, зокрема й журналіста Станіслава Асєєва (Васіна)", – написала вона.

23 червня перший віце-спікер Верховної Ради і парламентер у гуманітарній підгрупі в тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що кількість заручників, яких утримують бойовики, збільшилася до 132.

У межах обміну українська сторона готова передати 234 особи, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. За її словами, представники окремих районів Донецької області вимагають 416 осіб, Луганської – приблизно 400 осіб.

6 липня Геращенко заявила, що бойовики продовжують блокувати процес обміну полоненими і наполягають, щоб до списків було занесено осіб, які не мають жодного стосунку до конфлікту на Донбасі.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.