Ірина Геращенко закликала матір затриманого російського контрактника Агєєва звернутися до Путіна щодо помилування полонених українців

Геращенко: А ми, українці, вимагаємо від Путіна помилувати Олега Сенцова
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Якщо матір затриманого в Україні російського контрактника Віктора Агєєва попросить президента РФ Володимира Путіна помилувати українців, можливо, це розблокує процес звільнення заручників на Донбасі, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко закликала матір затриманого на Донбасі російського контрактника Віктора Агєєва у відповідь на її прохання звільнити сина попросити президента РФ Володимира Путіна помилувати українців. Про це Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

"Мати військового злочинця Агєєва просить президента Порошенка (президента України Петра Порошенка. – "ГОРДОН") помилувати її сина. А ми, українці, вимагаємо від Путіна помилувати Олега Сенцова. (Олег, правда, ні в чому не винен, і в цьому є його велика відмінність від агєєвих та інших "заблукавших"). Примітно, що ця російська жінка зовсім не бідкалася, коли її сина послали вбивати українців, теж чиїхось синів", – написала Геращенко.

Вона нагадала, що завтра у Сенцова день народження, а в анексованому Криму на нього чекають двоє дітей і старенька мама. 

"Прохання до "Новой газеты", яка друкує ці звернення матері Агєєва: будь ласка, порадьте цій жінці, яка ніколи до сьогодні не задумувалася, де її син і чим займається, звернутися до Путіна з вимогою помилувати українців! І це розблокує процес звільнення заручників. Може, тоді РФ визнає, що Агєєв і іже з ними, що сидять по українських тюрмах, – це їхні заблукавші кадрові військові. Може, захоче їх забрати і віддати нам наших героїв", – додала нардеп.

25 червня штаб АТО повідомив, що військовослужбовці Збройних сил України ліквідували в Луганській області диверсійно-розвідувальну групу противника.

Зокрема, було взято в полон російського контрактника Агєєва, про що повідомила "Русская служба ВВС" з посиланням на інформацію українських військових. Місцем служби Агєєва називали місто Батайськ Ростовської області, де розквартировано 22-гу бригаду ГРУ Генштабу РФ.

Мати Агєєва Світлана дала інтерв'ю "Новой газете", де розповіла, що військове відомство РФ заперечує, що її син є військовослужбовцем, і вона не підозрювала, що син перебуває в Україні. "Я вірила, що нас там немає, в Україні. Були офіційні заяви, що наші не присутні. Принаймні я вірила", – пояснила вона.

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" Світлана Агєєва сказала, що за допомогою ЗМІ і правозахисників буде домагатися звільнення або обміну свого сина.

9 липня Агєєв підтвердив, що служить в армії РФ за контрактом.