Окуєва: Я запитала у кілера, що лежав на землі: "Чиє замовлення – ФСБ чи Кадирова?" Він нічого не відповів. Тоді я штовхнула його ногою в обличчя

Окуєва про кілера: Він мав психологічні навички, постійно говорив із європейським акцентом і в такий спосіб зміг утертись у довіру
Фото: Amina Okueva / Facebook

Такий високий рівень підготовки, який мав кілер, що стріляв у добровольця Адама Осмаєва, могли забезпечити тільки російські спецслужби, заявила дружина Осмаєва Аміна Окуєва.

Чоловік, який стріляв у добровольця Алам Осмаєва, найімовірніше, був добре підготовленим кілером. Про це в інтерв'ю виданню "Нохчийчоь" розповіла дружина Осмаєва Аміна Окуєва.

Вона повідомила, що коли після стрілянини її чоловіка забрала "швидка", вона намагалася з'ясувати, чию вказівку виконував кілер.

підійшла до кілера, що лежав на землі, і запитала: "Говори, чиє замовлення – ФСБ (Федеральна служба безпеки РФ. – "ГОРДОН") чи Кадирова (глава Чечні Рамзан Кадиров."ГОРДОН")?". Він нічого не відповів, лише з ненавистю дивився на мене. Тоді я штовхнула його ногою в обличчя, після чого мене відсторонили поліцейські. Я почала давати попередні свідчення, які тривали всю ніч у відділку поліції", – розповіла Окуєва.

За її словами, кілер був "фахівцем високого класу".

"Він мав психологічні навички, постійно говорив із європейським акцентом і в такий спосіб зміг утертись у довіру. Хоча деякі нюанси у спілкуванні нас і насторожували, однак, на жаль, ми зазнавали його професійного оброблення... Не сумніваюся, що такий високий рівень підготовчих заходів могли забезпечити тільки російські спецслужби. Кадировським дилетантам таке не по зубах", – заявила вона.

Стрілянина сталась у Києві 1 червня. Злочинець поранив Осмаєва, а Окуєва у відповідь кілька разів вистрелила в нападника. Чоловіків госпіталізували у важкому стані.

Нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук повідомив, що кілер через помічника журналіста Савіка Шустера домовився про цикл інтерв'ю з Окуєвою й Осмаєвим та скоїв замах під час четвертої зустрічі.

За попередньою інформацією, чоловік, що відрекомендувався Осмаєву й Окуєвій як французький журналіст, нещодавно прибув до України з Брянської області Росії. Із собою в нього були документи громадянина України Олександра Дакара 1958 року народження.

Депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що це не справжнє ім'я злочинця: "Цей громадянин України – найімовірніше, ніякий не Дакар Олександр Венусович. А зовсім інша особа, яка регулярно їздила до Росії для отримання інструкцій".

За даними "Еспресо", напад скоїв чеченський кілер із Санкт-Петербурга Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько Дінго.

Адам Осмаєв – виходець із Чечні. Його обвинувачували в підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна. РФ просила Україну екстрадицію Осмаєва у 2012 році.

18 листопада 2014 року суд в Одесі зняв з Осмаєва обвинувачення в замаху на Путіна, але визнав винним за трьома статтями Кримінального кодексу України: "незаконне поводження з вибуховими речовинами", "знищення чужого майна з необережності" та "перетинання державного кордону України за підробленими документами". Його засудили до двох років і дев'яти місяців ув'язнення (цей термін дорівнював проведеному в СІЗО) і звільнили просто в залі суду.

Із грудня 2014 року Осмаєв брав участь в антитерористичній операції на Донбасі, очолював батальйон імені Джохара Дудаєва.