Портников: Павло Гриб поплатився за свою "інопланетність"

Портников: Син за батька відповідає – це ми вивчили зі сталінських часів
Фото: Виталий Портников / Facebook

Викрадений у Білорусі спецслужбами РФ українець Павло Гриб виріс у країні, де політичні погляди – одне, а особисте життя й безпека – зовсім інше, зазначив політичний оглядач Віталій Портников.

Викрадення ФСБ у Білорусі 19-річного Павла Гриба стало наслідком того, що українець виріс у вільній країні. Про це політичний оглядач Віталій Портников заявив у колонці для "Грани.Ру".

"В очах пересічного українського громадянина, який не дуже розбирається в політичних хитросплетіннях і домовленостях, Білорусь – не Росія. Інша країна. Що між Росією та Білоруссю практично немає жодного кордону, що російські спецслужби почуваються в сусідній країні як удома й органічно зливаються з білоруськими – звичайно, коли не йдеться про особисті інтереси Лукашенка, – це мало кому зрозуміло", – написав він.

За словами оглядача, Павло виріс у країні, де можна не боятися висловлювати свої погляди в соцмережах, тому що "політичні погляди – одне, а особисте життя й безпека – зовсім інше".

"Звичайно, була епоха Януковича (екс-президент України Віктор Янукович. – "ГОРДОН") з її бандитською "мораллю", але тоді і влада боялася переходити всі межі практично до самого Майдану. А в житті Павла Гриба час Януковича завершився, коли йому було лише 16 років", – зазначив він.

Портников написав, що становлення Павла Гриба "відбувалося вже в нормальному світі".

"У тому самому нормальному світі, якого позбавлені його російські та білоруські однолітки, які живуть в атмосфері звичного радянського внутрішнього самоконтролю: мовляв, мені теж усе не подобається, але навіщо я про це кричатиму. І невипадково на тих 16-літніх, хто виходив на мітинги Навального, дорослі дядечки й тітоньки дивилися із щирим подивом", – уважає він.

За словами Портникова, "Павло Гриб поплатився за цю свою "інопланетність".

"А ще за батька, звичайно. Син за батька відповідає – це ми вивчили зі сталінських часів. І схоже, що з тих самих часів на Луб'янці нічого не змінюється. Крадіжка людини залишається доблестю, пошук заручників – єдиним засобом визволення власних злочинців, брехня – єдиним доказом правоти", – написав оглядач.

Наприкінці серпня український офіцер запасу Ігор Гриб заявив, що 24 серпня його 19-річного сина, який поїхав до Гомеля на зустріч зі знайомою, викрали співробітники ФСБ Росії.

Прокуратура Чернігівської області відкрила кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство" за фактом зникнення Гриба.

Влада Білорусі підтвердила, що молодий чоловік в'їхав на територію країни 24 серпня.

2 вересня голова СБУ Василь Грицак припустив, що Гриб-молодший перебуває в руках ФСБ.

7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ Росії у Краснодарському краї про утримування Гриба у Краснодарі. Він перебуває в російському СІЗО за звинуваченням у тероризмі. У МЗС України заявили, що до нього не пускають українських консулів.

8 вересня адвокат Андрій Сабінін не зміг потрапити до Гриба. У СІЗО вимагали дозволу слідчого, а зв'язатися з ним було неможливо, зазначила сестра затриманого Ольга Гриб.

8 вересня Міністерство закордонних справ України висловило протест через недопуск консулів і адвоката до Павла Гриба.