СБУ встановила, що анонімні дзвінки про замінування здійснюють із Росії

СБУ: Російські спецслужби залякують населення України в межах гібридної війни
Фото: Gordonua.com

Співробітники Служби безпеки України встановили, що анонімні дзвінки про замінування інфраструктурних об'єктів у країні та місць масового перебування людей є спецопераціями російських спецслужб. За даними СБУ, зловмисники за допомогою спецобладнання маскували виклики з території Росії під українські телефонні номери.

Служба безпеки України встановила, що дзвінки про мінування інфраструктурних об'єктів та місць масового перебування людей у країні переважно надходили з Росії, повідомляє прес-центр СБУ.

Зловмисники за допомогою спецобладнання маскували виклики з території РФ під українські телефонні номери.

"Саме таким чином із території країни-агресора, тимчасово окупованих і анексованих територій України надходили неправдиві телефонні повідомлення про мінування об'єктів критичної інфраструктури та місць масового перебування людей у різних регіонах України. Тільки за останній тиждень зафіксовано 28 таких повідомлень", – зазначили у СБУ.

За даними правоохоронців, такими методами російські спецслужби залякують населення України в межах гібридної війни.

"СБУ спільно з поліцією продовжують викривати та затримувати "телефонних терористів", яких фіксують на території нашої країни", – додали у спецслужбі.

Зазначають, що тільки у Києві протягом року визначили 33 осіб, які систематично здійснювали неправдиві дзвінки про мінування.

СБУ нагадує, що за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян передбачено позбавлення волі на строк від двох до шести років, за повторне таке правопорушення – від чотирьох до восьми років в'язниці.

Дзвінки про замінування об'єктів в Україні надходять регулярно. 14 листопада поліція Києва одержала відразу три повідомлення про замінування – мова йшла про лікарню, торгово-розважальний центр "Гулівер", розташовані у Печерському районі Києва, і залізничний вокзал. Правоохоронці провели перевірку, вибухівки не виявили.

Протягом 10 листопада до поліції надійшли повідомлення про мінування аеропортів у Вінниці, Дніпропетровську, Запоріжжі, Івано-Франківську, Одесі, Рівному, Ужгороді, Харкові, Херсоні та Чернівцях.