Турчинов: Кібератака – це складова гібридної війни, яку веде проти нас РФ

Турчинов заявив, що хакери використовували схеми обходу блокувань VPN, TOR тощо
Фото: РНБО України. Оперативний штаб. / Facebook

Аналіз схеми поширення вірусу Petya, що вразив сотні комп'ютерів в Україні, наштовхує на російський слід. Про це заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов.

За атакою вірусу Petya стоїть Росія, а також українські комп'ютерні компанії, які співпрацювали з кіберзлочинцями. Про це під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, інформує прес-служба РНБО.

"Поширення цього комп'ютерного вірусу та аналіз зламу інформаційних систем дає нам змогу говорити, що це складова гібридної війни, яку веде проти нас РФ", – підкреслив секретар РНБО.

За словами Турчинова, підтверджено, що кібератаку спричинило оновлення програмного забезпечення бухгалтерської звітності.

"Також був задіяний хостинг-майданчик одного з інтернет-провайдерів, до якого вже мала питання Служба безпеки України щодо співпраці з російськими спецслужбами", – сказав він, не уточнивши назви провайдера.

Турчинов додав, що одночасно активно використовували системи "сірого інтернету", зокрема, можливості VPN, ТОR тощо, які активно рекламують на заборонених в Україні російських соціальних ресурсах.

Він підкреслив, що сьогодні в Україні не існує механізму відповідальності учасників інтернет-простору за пасивну або активну співпрацю з кіберзлочинцями.

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах. Назва вірусу, що шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

У кіберполіції України заявляли, що атака почалася через оновлення програми електронного документообігу M.E.Doc. Розробники програми у відповідь сказали, що заяви кіберполіції – помилкові.

Однак 28 червня у Microsoft підтвердили, що процес зараження було запущено після оновлення M.E.Doc.