У Києві грабіжники, погрожуючи зброєю, відібрали у підприємця 100 тис. медичних масок

Групу затримали на території Київської області
Фото: kyiv.npu.gov.ua

Поліція затримала групу із п'ятьох осіб, які, назвавшись працівниками правоохоронних органів і погрожуючи зброєю, 13 березня забрали у підприємця коробки з масками.

У Києві правоохоронці затримали групу із п'ятьох осіб, які намагалися відібрати у підприємця 100 тис. медичних масок, повідомила пресслужба поліції 17 березня.

За даними правоохоронців, затримані знайшли в інтернеті оголошення про продаж масок і домовилися з потерпілим про купівлю, а під час зустрічі почали погрожувати зброєю, вимагаючи, щоб їм передали товар безкоштовно.

"Спочатку зловмисники назвалися працівниками правоохоронного органу і спробували "вилучити" маски. Коли підприємець відмовився віддавати товар, то спільники почали погрожувати зброєю. В результаті коробки з масками вони завантажили в автівки, на яких утекли з місця злочину", – розповів начальник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко.

Він зазначив, що зловмисники надалі планували перепродати товар.

Групу затримали на території Київської області. Їм від 29 до 42 років, вони є жителями Києва і міста Вишневе Київської області. Один із затриманих раніше судимий за шахрайство й незаконне заволодіння транспортом. Під час затримання коробки з медичними масками правоохоронці вилучили.

Поліція почала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб). Трьом затриманим збираються оголосити підозру. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У прокуратурі уточнили, що напад стався 13 березня. У повідомленні ідеться, що потерпілих підприємців було кілька. Вони розповіли, що протягом кількох тижнів у різних місцях і через знайомих купили медичні маски на суму приблизно 1 млн грн і вирішили їх реалізувати.

В українських аптеках через спалах коронавірусу дефіцит медичних масок, у деяких їхня ціна зросла до 20 грн за штуку. 11 березня Кабінет Міністрів заборонив експорт засобів індивідуального захисту українського виробництва, зокрема масок.

У МОЗ України закликали не скуповувати масок через коронавірус. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що медичні маски необхідні, щоб скоротити поширення інфекції, але від захворювання (зокрема коронавірусної інфекції) вони не врятують.

У Всесвітній організації охорони здоров'я зазначали, що здоровим людям носити маску треба, тільки якщо вони надають допомогу людині з підозрою на коронавірусну інфекцію.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними ВООЗ станом на 17 березня, коронавірусом інфіковано 173 344 людини в більш ніж 150 країнах, 7019 осіб померли.

В Україні станом на 16 березня підтверджено сім випадків зараження коронавірусом (чотири з них – у Чернівецькій області, два – в Києві), одна із хворих, 71-річна жителька Житомирської області, померла.

За кордоном від COVID-19 померла одна українка (вона жила і працювала в Італії), ще шістьох лікують.