У серпні в Україні зафіксовано три напади на журналістів НСЖУ

Вантажівка в авто Козьми врізалася 2 серпня
Фото: Григорий Козьма / Facebook

У серпні 2018 року зафіксовано напади на співробітників агентства "Українські новини" Аліну Тернер і Степана Крьоку, одеського журналіста Григорія Козьму і підозрюваного у держзраді блогера Василя Муравицького, повідомили в Національній спілці журналістів України.

У серпні 2018 року в Україні зафіксовано три випадки нападів на журналістів. Про це 5 вересня повідомила прес-служба Національної спілки журналістів України.

Одним із найрезонансніших у НСЖУ назвали інцидент, який стався 3 серпня у прес-центрі агентства "Українські новини" у Києві.

"Під час прес-конференції ювелірного дому Zarina 3 серпня приблизно 20 невідомих закидали спікерів курячими яйцями, побили організаторів заходу та пошкодили приміщення агентства. Унаслідок цього постраждали два журналісти – Аліна Тернер і Степан Крьока, у яких нападники також кілька разів влучили яйцями. Матеріальні збитки інформаційне агентство оцінює у 25 тис. грн", – ідеться в повідомленні.

Ще один інцидент – напад в Одесі на журналіста Григорія Козьму. 2 серпня у селі Лиманка Одеської області вантажівка ГАЗ наїхала на легковий автомобіль Toyota, у якому перебували лідер місцевої організації "Народного руху" Михайло Кузаконь і Козьма. Водій вантажівки втік із місця інциденту на мопеді. Активісти заявляли, що до наїзду причетні троє: водій ГАЗ і двоє "навідників". Поліція розслідувала інцидент як замах на вбивство. 23 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що замах розкрито.

"Напад пов’язую виключно зі своєю професійною діяльністю. А саме до такого зухвальства спричинила низка публікацій-розслідувань, пов’язаних із діяльністю місцевих чиновників", – заявив Козьма в коментарі НСЖУ.

6 серпня у Житомирі підозрюваного у державній зраді блогера Василя Муравицького на виході із зали суду облили зеленкою.

У НСЖУ зазначили, що в липні 2018 року було зафіксовано вісім нападів на журналістів, а з початку року – 56.