Ірина Геращенко: Показово, що на журналістській конференції гидке вкидання щодо Сенцова зробив зовсім не журналіст

Геращенко: Чи відчувають організатори відповідальність, коли подібні інформаційні гібридні вкиди проти Олега робляться в столиці України, яка відчайдушно бореться за його звільнення, у 44-й день його голодування?

Фото: rada.gov.ua

За словами першого віце-спікера Верховної Ради України Ірини Геращенко, окрім "вкидання" у справі українського політв'язня Олега Сенцова, жодних інших новин із журналістської конференції, організованої ОБСЄ та Національною спілкою журналістів України, немає.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook заявила, що "інформаційне вкидання" у справі українського політв'язня Олега Сенцова на журналістській конференції в Києві зробив "зовсім не журналіст".

Геращенко зазначила, що "нові обставини у справі Сенцова" були випущені в маси на конференції в Києві, організованій ОБСЄ та Національною спілкою журналістів України.

"Туди ще й провокаційно запросили купу пропагандистів із РФ, яких українські спецслужби прогнозовано не пустили, що викликало чергову хвилю "занепокоєнь" із боку міжнародних організацій. Чи не для того і запрошували завідомо небажаних в Україні пропагандистів – розпалювачів війни, аби потім знову публічно журити Україну за "недопуск журналістів"? Примітно, що на журналістській конференції бридкий вкид по Олегу зробив аж ніяк не журналіст. Як там опинилася людина, далека від журналістики, і навіщо?" – написала вона.

За словами політика, крім "вкидання у справі Сенцова", ніяких інших новин із конференції немає.

"Що це було? І чи відчувають організатори відповідальність, коли подібні інформаційні гібридні вкиди проти Олега робляться в столиці України, яка відчайдушно бореться за його звільнення, у 44-й день його голодування?" – додала Геращенко.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні в Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.

21 червня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що в Сенцова проблеми із серцем і нирками. Він схуд на 13 кілограмів, але припиняти голодування відмовляється.

26 червня чоловік у військовій формі заявив у Києві під час конференції ОБСЄ, присвяченої проблемі свободи слова в Україні, що перевозив на своєму автомобілі "один із тих предметів", через які Сенцова в Росії обвинуватили в тероризмі.

За даними "Страны", на журналістській конференції ОБСЄ виступав чоловік, який у Facebook зареєстрований як Ivan Sirko, а його справжнє ім′я – Сергій Сєріков. На його сторінці багато фото з людьми у військовій формі. Останній пост опубліковано 25 червня – він розмістив фото з екс-спікером Міноборони з питань АТО, прес-секретарем ГПУ Андрієм Лисенком, якого назвав "давнім товаришем". На сторінці також є багато записів на підтримку Сенцова. До одного з них він прикріпив фото із сестрою режисера Наталією Каплан на акції в Києві.

Один із організаторів заходу, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик у коментарі виданню "ГОРДОН" висловила думку, що чоловік, який говорив на конференції про Сенцова, – учасник спланованої провокації.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що нові нюанси у справі Сенцова – це не питання Кремля.