В Україні зареєстровано восьму смерть від ботулізму з початку року – МОЗ

Більшість випадків ботулізму пов'язана із вживанням риби

Фото: pixabay.com (архів)

Подружжя в Херсоні їло копчену рибу домашнього приготування, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України. Чоловік помер, жінка перебуває в реанімації.

Восьму смерть від ботулізму в Україні з початку року зареєстровано в Херсоні, повідомила 11 вересня прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Імовірна причина ботулізму – копчена риба домашнього приготування, яку чоловік їв разом із дружиною", – ідеться в повідомленні.

Чоловік помер 10 вересня через годину після госпіталізації. Його дружина перебуває в реанімації у важкому стані.

У міністерстві закликали у разі найменшої підозри на ботулізм негайно звертатися до лікаря.

"Отримати сироватку можна в будь-який час (навіть у вихідні або неробочі години). Її терміново доставляють із ДП "Укрвакцина" до місця зафіксованого випадку ботулізму", – підкреслили в міністерстві.

За даними МОЗ, на кінець серпня цього року в Україні було зареєстровано 77 випадків ботулізму, унаслідок яких захворіло 86 осіб. На початку вересня повідомили про сім смертельних випадків.

"53 захворілих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов'язані із вживанням м'ясних консервів та інших виробів із м'яса (у 21 захворілого), овочів і грибів консервованих – у 10 захворілих, вживання невідомого продукту зареєстровано у трьох захворілих", – зазначили в міністерстві.

Ботулізм – захворювання, спричинене вживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) у разі неправильних умов зберігання або транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров'я – утримуватися від їжі, про якість якої споживачеві точно не відомо. До факторів ризику належить вживання термічно не оброблених в'яленої, солоної та консервованої риби, виробів із м'яса.