Вміст нафтопродуктів у морі в районі аварії танкера Delfi в Одесі перевищено у 157 разів – Фірсов

Через шторм ліквідувати забруднення поки не вдається
Фото: Єгор Фірсов / Facebook

Виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов повідомив, що екологічна ситуація в районі аварії танкера Delfi біля берегів Одеси не є критичною, проте рекомендував утриматися від купання.

У морі у місця аварії танкера Delfi поблизу Одеси у 157 разів перевищено вміст нафтопродуктів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов.

"Станом на зараз ситуація не є критичною, але рекомендую відмовитися від купання в морі. Нашими фахівцями встановлено перевищення вмісту в епіцентрі події нафтопродуктів у 157 разів. Інспектори наразі працюють на місці і продовжують моніторинг забруднення в межах своїх повноважень і зони відповідальності", – написав Фірсов.

За його словами, через шторм ліквідувати забруднення поки не вдається, уздовж берега розтягнули бони для сорбування.

"Як тільки шторм ущухне, бони встановлять навколо аварійного буксира, щоб уникнути поширення плям паливно-мастильних матеріалів у море. Отримавши доступ до судна, фахівці зможуть провести обстеження і встановити більш точні показники забруднення", – підкреслив він.

Посадовець уточнив інформацію про судно Delfi.

"Це рейдово-портовий нафтоналивний плавбункеровщик болгарського проєкту 585. Його довжина 59 метрів, ширина – 10 метрів, вантажопідйомність – 1565 тонн. Відомо, що власник судна "Фактор груп лімітед" зареєстрований у Харкові і належить Джавадову Шамсаддіну Алі Огли", – зазначив Фірсов.

Увечері 20 листопада через негоду танкер зірвало з якоря. Його намагалися взяти на буксир, але через шторм не вдалося цього зробити. Delfi повільно дрейфував біля пляжу "Дельфін", поки не сів на мілину.

Танкер опустився на бік і поступово тонув. В Адміністрації морських портів України спочатку заявляли, що танкер був порожнім, але на воді стали з'являтися чорні й райдужні плями, як від розливу пального.

Ліквідація наслідків аварії почнеться, коли стихне шторм, розповіли в Адміністрації морських портів України.

Усі троє моряків є громадянами України, їх евакуювали 22 листопада. За даними ЗМІ, танкер Delfi могли використовувати для контрабанди нафти.