Апеляцію на вирок у справі Гандзюк почали розглядати заново – адвокат

Гандзюк убили у 2018 році
Фото: Хто замовив Катю Гандзюк? / Facebook

Київський апеляційний суд почав заново розглядати апеляцію на вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Про це 19 липня повідомив "Укрінформу" адвокат Олександр Шадрін, який захищає обвинувачуваного ексголову Херсонської облради Владислава Мангера.

26 червня 2023 року Дніпровський райсуд Києва визнав Мангера винним у замовленні нападу на активістку, а його помічника Олексія Левіна – в організації нападу. Обом призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років. Мангер і Левін подали апеляцію.

"Відбулася заміна судді [Київського апеляційного суду] у зв’язку з тим, що один із суддів пішов у відставку. Відповідно, розгляд справи розпочався спочатку", – сказав сьогодні Шадрін.

Він розповів, що на сьогоднішньому засіданні були озвучені позиції сторін, захист Мангера почав пояснення за своєю апеляційною скаргою і заявив, що провину Мангера не доведено.

За словами Шадріна, розгляд справи відкладено на 2 серпня, інші погоджені дати засідань – 29 вересня і 11 жовтня.

На сайті Київського апеляційного суду вказано, що справу Гандзюк розглядає суддівська колегія у складі Валентина Шроля, Оксани Рудніченко й Олени Свінціцької.

NV пише, що Шроль замінив суддю Олександра Миколюка.

Контекст:

31 липня 2018 року Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки понад 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку і в око. 4 листопада 2018 року активістка померла.

Слідство вважає Мангера замовником, а Левіна – організатором злочину. Їм висунули підозри за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України (організація вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, який має характер особливого мучення, що спричинило смерть потерпілого).

Наприкінці липня 2020 року Офіс генпрокурора передав у суд обвинувальний акт щодо Мангера і Левіна. 28 серпня у Дніпровському райсуді Києва розпочався розгляд справи.

Під час досудового розслідування Левін відмовлявся співпрацювати зі слідством. Мангер заявляв про свою невинуватість і стверджував, що не був знайомий із Гандзюк. Інший фігурант справи – Ігор Павловський – 1 жовтня заявив на судовому засіданні, що Мангер є замовником убивства активістки.