Директора реабілітаційного центру у Львівській області, якого обвинувачують у насильстві над дітьми, відсторонили

Директора НРЦ відсторонили, в інших спецшколах із цілодобовим проживанням дітей проведуть перевірки
Фото: depositphotos.com

Директора навчально-реабілітаційного центру у Львівській області, якого запідозрили в імовірному фізичному, психологічному та сексуальному знущанні з вихованців закладу, відсторонили від роботи. Про це 28 вересня в Telegram повідомив начальник облвійськадміністрації Максим Козицький.

За його словами, Львівська ОВА повністю сприяє розслідуванню.

"Тримаю ситуацію на особистому контролі. Буду інформувати про хід розслідування. На час проведення перевірки керівника закладу відсторонили від роботи", – заявив Козицький.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла, що доручила Національній соціальній сервісній службі перевірити всі заклади, у яких цілодобово живуть діти, щоб виявити ймовірні факти насильства щодо них чи порушення інших прав.

"Для цього служба розробила спеціальний опитувальник, щоб в екологічний спосіб виявляти такі порушення, не травмуючи почуття дітей", – сказала міністерка.

Контекст:

28 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що в НРЦ у Львівській області, імовірно, вчиняли фізичне, психологічне та сексуальне насильство щодо дітей. За його словами, правоохоронці й соцслужби на скарги нібито не реагували, натомість тих, хто скаржився, у закладі били палицями. Однак у поліції заявили, що 2023 року за зверненням представника громадської організації провели службову перевірку, але комісія за участі представників департаменту освіти і науки ЛОВА, фактів незаконних дій керівництва не виявила. Протягом 2024 року до них ніхто не звертався, додали у поліції.

Ані Лубінець, ані Козицький не вказали назви закладу, однак за інформацією місцевого онлайн-видання Daily.Lviv, ідеться про комунальний заклад Львівської обласної ради "Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр".

Поліція відкрила кримінальне провадження, зокрема за ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України – сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи.