Експоліцейського – фігуранта у справі Тищенка відправили під домашній арешт

Прокурори подали апеляцію, адже в суді вони просили про тримання Писаренка під вартою без застави
Фото: slidstvo.info

Печерський районний суд Києва 11 липня обрав запобіжний захід колишньому поліцейському Богданові Писаренку, якого підозрюють у причетності з народним депутатом Миколою Тищенком до нападу на ексвійськового підрозділу військової розвідки Kraken Дмитра Павлова у Дніпрі. Про це повідомило "Суспільне", посилаючись на пресслужбу Офісу генерального прокурора.

Зазначають, що суд призначив Писаренку цілодобовий домашній арешт на два місяці. Прокурори в суді просили про тримання під вартою без застави, тому після такого рішення суду вони подали на апеляцію, повідомив ЗМІ.

Як написало "Слідство.Інфо", Писаренку оголосили підозру 8 липня 2024 року. У тексті документа, який журналісти агентства отримали від джерел у правоохоронних органах, вказано, що він наказував ексвійськовому зупинитися, фізично перешкоджав йому рухатися з дитячим візком із немовлям і кілька разів намагався "заламати" Павлова. На думку прокурорів, Писаренко знав, що перевищує свої повноваження й не має законних підстав застосовувати силу до ексвійськового.

Чоловіка підозрюють у незаконному позбавленні волі людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань (ч. 2 ст. 146 КК України), та в перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України).

Контекст:

20 червня 2024 року в центрі Дніпра стався конфлікт між ексбійцем спецпідрозділу військової розвідки ГУР Міноборони України Kraken і невідомими в камуфляжі й балаклавах. За даними поліції, чоловіку завдали тілесних ушкоджень і незаконно утримували його. Telegram-канали стверджували, що люди в камуфляжі – охорона Тищенка. Сам нардеп назвав інцидент провокацією і сказав, що в нього немає охорони.

Коментуючи інцидент, глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що поведінка Тищенка "абсолютно ганебна" й несумісна зі статусом народного депутата. "Правоохоронним органам точно є на що реагувати", – написав він. Глава ОП зазначив, що хрестив сина Тищенка, але зараз не підтримує з ним жодних стосунків.

25 червня Офіс генпрокурора України повідомив Тищенка про підозру за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі). Того самого дня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Судять також охоронця Костянтина Цуберу, його підозрюють у катуванні й незаконному позбавленні волі людини, пише "Слідство.Інфо". Його відправили під варту без права на заставу.