Гнезділова, який публічно заявив про залишення військової частини, затримали – ДБР

Гнезділов оголошував про СЗЧ
Фото: Сергій Гнезділов / Facebook

9 жовтня Державне бюро розслідувань оголосило про затримання військовослужбовця 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Збройних сил України, який публічно заявив про самовільне залишення частини (СЗЧ).

"Працівники ДБР затримали військовослужбовця 56-ї окремої мотопіхотної бригади, який самовільно залишив військову частину й повідомив про це через соціальні мережі 21 вересня", – вказали в бюро.

Там зазначили, що затримання провели "після вивчення матеріалів справи й низки процесуальних дій", військовослужбовця підозрюють у самовільному залишенні військової частини, вчиненому з метою ухилення від військової служби, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 408 Кримінального кодексу України).

"Попередньо встановлено, що на початку вересня військовослужбовець був направлений до госпіталю для медичного огляду військово-лікарською комісією, однак насправді обстеження не проходив і в медзакладі не перебував, а після завершення визначеного терміну ВЛК до місця несення служби не повернувся, навіть більше – упродовж двох тижнів фактично переховувався від правоохоронців, змінюючи місця й міста проживання", – написали в ДБР.

У бюро заявили, що "демонстративне й публічне залишення військової частини в умовах воєнного часу є не тільки аморальним по відношенню до побратимів, які залишилися на фронті, але й деморалізує суспільство й ініціює хибну дискусію, що однозначно працює на руку ворогові".

ДБР не вказало прізвища затриманого, але матеріали справи свідчать, що йдеться про Сергія Гнезділова, це підтверджують і ЗМІ (зокрема "Українська правда").

У вересні в 56-й ОМБр розпочали службове розслідування щодо Гнезділова, зараз у Державному бюро розслідувань оголосили, що у бригаді визнали, що військовий "учинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення".

Контекст:

Гнезділов – військовий і громадський активіст, засновник фестивалю "ВиделкаFest" у рідному місті Вилковому й ведучий подкасту від hromadske "++ подкаст". 2019 року добровольцем пішов у ЗСУ, брав участь в АТО. Командир відділення аеророзвідки 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади.

Про самовільне залишення частини він заявив 21 вересня під час дискусії про демобілізацію і строки військової служби на "Фестивалі думок", її транслювало "Суспільне радіо". "Я добровільно демобілізувався. Мене прямо зараз можуть заарештувати, але в тюрмі принаймні є чіткі терміни", – сказав він, уточнивши, що перебуває третій день у СЗЧ.

Увечері 21 вересня Гнезділов опублікував у Facebook пост про потребу встановлення строків служби в умовах воєнного стану. "П'ять років у Збройних силах лише переконали мене ось у чому: ніхто не народжений для війни... Відсьогодні я йду в СЗЧ до встановлення чітких термінів служби чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною п'ять років бездоганної солдатської служби", – написав він.

Журналіст і громадський діяч Віктор Трегубов 23 вересня вказав на те, що Гнезділов пішов у СЗЧ не з фронту. За його словами, активіст із жовтня 2023 року веде подкасти й організовує фестиваль, а це "неможливо було зробити з передової". Пізніше він додав, що Гнезділов покинув ЗСУ під час лікування, що юридично захищає його від відповідальності.

У серпні Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11322, який передбачає скасування покарання для військових, котрі вперше дезертували або самовільно покинули частину, але потім повернулися на службу.