Голову ФСБ Росії і ще 20 силовиків повідомили про підозру за дії проти України під час Євромайдану – ДБР

За даними ДБР, у часи Євромайдану Бортников давав указівки голові СБУ
Фото: ЕРА

Державне бюро розслідувань (ДБР) оголосило підозру в діях проти безпеки України директору Федеральної служби безпеки (ФСБ) країни-агресора Росії Олександрові Бортникову і двом десяткам інших представників ФСБ. Про це ДБР проінформувало 18 травня.

"Працівники ДБР повідомили про підозру директора ФСБ РФ Олександра Бортникова в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалюванні національної ворожнечі й ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013–2014 роках. Також підозри повідомлені 20 високопосадовцям спецслужб РФ", – ідеться в повідомленні.

Слідство встановило, що "Бортников розробив злочинний план для придушення протестних акцій українців у 2013–2014 роках із метою збереження керівного на той час режиму в Україні", його кінцевою метою була подальша анексія частини території України під приводом нібито "громадянського протистояння".

За даними ДБР, у грудні 2013 року командувач внутрішніх військ МВС України "за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ росіян розпочав підготовку до силового розгону і розстрілу активістів", для чого 12 грудня 2013 року звернувся з листом до міністра оборони України про передання внутрішнім військам 4 млн набоїв, 100 тис. гранатометних пострілів ВОГ-25, іншого військового майна.

Окрім того, у ДБР стверджують, що за вказівкою Бортникова і на запрошення тодішнього глави СБУ Олександра Якименка 13 грудня 2013 року в Київ прибула група із 20 співробітників ФСБ, які проводили українським правоохоронцям інструктування стосовно протидії Євромайдану.

Слідство з'ясувало, що Якименко і начальник департаменту захисту національної державності СБУ у 2022 році перейшли на бік ворога, у зв'язку із чим їх притягнули до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони обійняли керівні "посади" в незаконно створених органах безпеки на частково окупованих РФ територіях Херсонської і Запорізької областей.

Підозри від ДБР дістали Бортников і ще 20 співробітників ФСБ (декому з них підозру оновили), зокрема:

  • начальник другої служби захисту конституційного ладу і боротьби з тероризмом генерал Олексій Сєдов;
  • його заступник Олексій Жало;
  • перший заступник начальника управління Сергій Єгоров;
  • перший заступник начальника департаменту оперативної інформації ФСБ Володимир Павлік;
  • заступник начальника управління ФСБ у Москві Андрій Яценко;
  • глава Росгвардії Віктор Золотов (колишній кадровий офіцер КДБ СРСР і позаштатний працівник ФСБ).

Також нові підозри дістали колишній голова СБУ Якименко, начальник ДЗНД СБУ і перший заступник голови СБУ – керівник Антитерористичного центру – до держзради за попередньою змовою групою осіб, розпалювання національної, релігійної ворожнечі й ненависті додали підозру в незаконному перешкоджанні протестним акціям.

"Повідомлення про підозру і повістки про виклик підозрюваних скеровані на офіційну електронну пошту ФСБ РФ і будуть опубліковані на вебсайті Офісу генерального прокурора", – підкреслили в ДБР.

Контекст:

У ніч на 30 листопада 2013 року "Беркут" жорстоко розігнав мітинг молоді на підтримку курсу євроінтеграції на Майдані Незалежності в Києві.

Згодом, 1 грудня 2013 року, на акцію протесту в центрі Києва вийшло, за різними даними, від 500 тис. до 1,6 млн осіб. Після цього в Україні почалися масові протести, які дістали назву Революція гідності і привели в лютому 2014 року до зміни влади.