Інсценування вбивства Бабченка допомогло зібрати інформацію про інші заплановані напади – ГПУ

У ГПУ пояснили, чому потрібно було інсценувати вбивство Бабченка
Фото: Gordonua.com

У ГПУ зазначили, що організатор замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка згадував про список із 30 осіб, яких планували вбити після нього.

Завдяки інсценуванню вбивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка українським правоохоронцям вдалося зібрати дані про інші заплановані напади. Про це "Українській правді" розповіли в Генеральній прокуратурі України.

У ГПУ зазначили, що організатор злочину згадував про список із 30 осіб, яких планували вбити після Бабченка.

"Аби довести до фінальної крапки факт замовлення та виконання замовлення, а потім отримати від замовника той самий список із 30 осіб, мали інсценувати", – заявила речниця генпрокурора України Лариса Сарган.

Вона зазначила, що врешті-решт правоохоронці отримали список.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, інформацію про список планували отримати під час другого траншу оплати за виконане вбивство. Окрім того, фейк мав допомогти відстежити зв'язки між організаторами та замовниками нападу.

30 травня стало відомо, що вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка було інсценуванням у межах спецоперації Служби безпеки України. Він вийшов до журналістів під час брифінгу голови СБУ Василя Грицака.

У відомстві заявили, що для замаху на Бабченка спецслужби РФ завербували громадянина України і заплатили йому $40 тис. У Києві затримали організатора замаху.

Бабченко попросив вибачення у друзів, колег і дружини.

У Раді Федерації РФ назвали інсценування "безглуздими діями української влади". В організації "Репортери без кордонів" вважають спецоперацію СБУ маніпуляцією українських спецслужб. В ОБСЄ також засудили рішення української влади дезінформувати суспільство.

У Комітеті захисту журналістів вимагають від влади України пояснити, "наскільки неминучою і достовірною була загроза життю Бабченка" та чи необхідно було інсценувати його вбивство.