"Яндекс" спростував обвинувачення СБУ у переданні персональної інформації користувачів: Дані знеособлені й анонімні

"Яндекс": Жодного передання даних не було
Фото: yandex.ua

Компанія "Яндекс" заявила, що у співробітників її українського підрозділу не було доступу до персональних даних користувачів, тому що їх захист є пріоритетним для компанії.

Російська компанія "Яндекс" спростовує причетність свого українського підрозділу до передавання персональних даних громадян України спецслужбам РФ. Про це йдеться в отриманій виданням "ГОРДОН" заяві компанії.

Інтернет-компанія зазначає, що її сервіси в Україні були заблоковані два тижні тому після запровадження нових антиросійських санкцій.

У заяві йдеться, що ні у співробітників, ні у керівництва компанії "Яндекс.Україна" не було доступу до персональних даних користувачів, тому що захист персональних даних користувачів "є найвищим пріоритетом", вони "знеособлені й анонімні".

За інформацією компанії "Яндекс", розкриття тих чи інших персональних даних можливе лише на підставі рішення суду.

"Жодного передання даних, в якому обвинувачують "Яндекс", не було", – йдеться в заяві.

"Яндекс" має намір юридично захищати персонал свого українського підрозділу.

Сьогодні в одеському та київському офісах компанії "Яндекс.Україна" Служба безпеки України провела обшуки в межах кримінальної справи про державну зраду. За даними спецслужби, "Яндекс" незаконно збирав, копіював і передавав російським спецслужбам персональні дані українських громадян.

15 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 28 квітня 2017 року про фізичних та юридичних осіб, проти яких запроваджують антиросійські санкції на строк від одного до трьох років.

У списку санкцій опинилися, зокрема, соцмережі "ВКонтакте" і "Одноклассники", сервіси Mail.Ru і "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" і "Доктор Веб".