Кабмін пропонує звільнити підприємства від штрафів за несвоєчасне подання звітності через кібератаку

Гройсман: Ми повинні захищати бізнес і допомагати йому
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що новий урядовий законопроект дасть змогу бізнесу уникнути відповідальності за несвоєчасне подання звітності через кібератаку.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду 4 липня презентував спеціальний законопроект, який дасть змогу врегулювати питання зняття з підприємств штрафів за несвоєчасне подання звітності через масштабну кібератаку на корпоративні і державні мережі наприкінці червня, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

"Будемо вносити короткий закон, який дасть можливість уникнути цієї відповідальності усім тим, хто внаслідок хакерської атаки, яка пішла по Україні та усьому світу, не зміг вчасно подати звітність. Маємо захищати бізнес і допомагати йому", – зазначив Гройсман.

Як повідомив у Facebook в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан, даний законопроект пропонує внести правки до Податкового кодексу України. Правки дозволять не застосовувати до платників податків штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, виданих із 1 до 15 червня, якщо вони будуть зареєстровані до 15 липня 2017 року.

"Це пов’язано з численними скаргами до кіберполіції від підприємств, які зіштовхнулися з некоректною роботою серверів ДФС у цей період. Таких скарг надійшло близько тисячі", – написав він. 

В Україні 27 червня було зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах. Назва вірусу, який шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

За даними компанії ESET, що розробляє антивірусне програмне забезпечення, на Україну припало 75,2% випадків зараження "вірусом-здирником" Petya від загальної кількості у світі. 9% випадків зафіксували в Німеччині. На Польщу – 5,8% атак. Водночас частка Росії в масштабній кібератаці становила лише 0,8%.