Вірус Petya було викрадено в Агентства нацбезпеки США і модернізовано перед застосуванням в Україні – The New York Times

Вірус є продуктом, викраденим в АНБ США
Фото: ЕРА

"Вірус-здирник", який використовували проти мереж в Україні, було викрадено в Агентства національної безпеки США, і він є складнішим, ніж вірус WannaCry, пише видання The New York Times.

Комп'ютерний вірус, від якого в Україні постраждали приватні і державні користувачі мережі інтернет, є продуктом, викраденим в Агентства національної безпеки (АНБ) США і модернізованим зловмисниками. Про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що для кібератаки на Україну використовували "розроблені АНБ методи" для виведення з ладу комп'ютерів в українських лікарнях, супермаркетах і в системі моніторингу Чорнобильської АЕС.

Назву Petya, під якою в Україні відомий "вірус-здирник", не згадано.

За даними The New York Times, вірус, який уразив українські мережі, було викрадено з АНБ, як і інший вірус, який використовували під час кібератак по всьому світу, – WannaCry. Фахівці визнали, що Petya має "більш витончені можливості".

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах. Назва вірусу, який шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

За даними компанії ESET, що розробляє антивірусне програмне забезпечення, на Україну припало 75,2% випадків зараження вірусом-шифрувальником Petya від загальної кількості у світі. 9% випадків зафіксували у Німеччині. На Польщу припало 5,8% атак. При цьому частка Росії у масштабній кібератаці склала лише 0,8%.