Катастрофа літака на Прикарпатті. Родичі пілота вважають, що аварію підлаштували, кажуть, йому надходили погрози

Легкомоторний літак Табанюка впав на житловий будинок 28 липня, загинув сам льотчик і ще троє людей
Фото: if.dsns.gov.ua
Родичі загиблого в авіакатастрофі в Івано-Франківській області українського пілота Ігоря Табанюка вважають загибель льотчика замовним убивством, повідомляє ТСН.

У сюжеті йдеться, що колеги й родичі Табанюка кілька разів переглянули відео падіння літака. Один із них каже: "Висота не була критична. Тобто на тій висоті можна було виправити помилки. [Табанюк] би такі помилки виправив. Якби це було в його руках".

Інший співрозмовник ТСН звернув увагу, що Табанюк не скористався рятувальною системою.

"Значить, усе йшло нормально. І буквально за декілька секунд могло щось таке статися – чи пасажир якось не так себе повів, може, пасажиру стало погано, може, щось з обладнанням", – сказав колега льотчика.

Президент Української авіаційної асоціації Геннадій Хазанов вважає, що літак "однозначно був у справному стані".

"Ігор Петрович на здоров'я не жалівся ніколи – колишній військовий льотчик. До цього теж питань нема. Тобто могло бути щось на борту із чимось пов'язане. З блокуванням керування", – припустив він.

Родичі Табанюка впевнені, що аварію підлаштували. Причина – аеропорт у Коломиї. Його, за словами рідних, у льотчика хотіли відібрати. Табанюку надходили погрози, і він хотів вивезти родину з Коломиї.

"У понеділок він заявив слідчому і моїй матері: якщо найближчим часом щось трапиться, то є (він назвав прізвища) винні і причетні до цього люди. Друге: після прильоту на аеродром я не виявив на камерах відеоспостереження жодного відеозапису. Це велика підозра для мене. Я написав заяву в поліцію", – повідомив син пілота Ігор Табанюк.

Похорон льотчика відбувся 31 липня, повідомляє Dzerkalo.media.

Контекст:

Удень 28 липня на приватний житловий будинок у селі Шепарівці Івано-Франківської області впав спортивний легкомоторний літак моделі WT-10 Advantic, почалася пожежа. Четверо людей, які перебували в літаку, загинули. У будинку були жінка і двоє дітей, вони встигли вибігти, повідомили в поліції.

Унаслідок аварії загинув пілот – відомий український льотчик, інструктор і співвласник аеродрому малої авіації в Коломиї Табанюк – і троє пасажирів, громадян США і Великобританії, студентів єшиви (єврейського релігійного навчального закладу) в Єрусалимі.

Очевидці розповіли, що в день аварії літака Табанюк виконував фігури вищого пілотажу і літав низько над будинками.

Поліція відкрила провадження за фактом авіакатастрофи згідно з ч. 3 ст. 281 (порушення правил повітряних польотів) Кримінального кодексу України і призначила низку експертиз.