"Київгума" відповіла на підозри СБУ про постачання медичних товарів до Росії. Гендиректор згадав про "ментівську братію"

Острогруд розповів, що "Київгума" надала під час обшуків доступ до всього
Фото: ТОВ "Київгума" / Facebook

Підприємство "Київгума", у якому Служба безпеки проводила обшуки у справі про постачання засобів тактичної медицини до країни-агресора Росії, не співпрацює з РФ, стверджують в компанії. Позицію "Київгуми" опублікував 5 січня у Facebook її генеральний директор та співзасновник Андрій Острогруд.

"Із лютого місяця 2022 року ми повністю зупинили співпрацю із країною-агресором. Жодної поставки не було. Кошти, втрачені в "ерефії" (дебіторку), списано, отримавши відповідні довідки Торгово-промислової палати про форс-мажор. Усе це можна бачити як у нас в обліку, так і в податковій, і митниці. Естонські, швейцарська компанії, які фігурують у справі, – це потужні европейські компанії, з якими ми співпрацюємо десятки років! Завжди їм поставляли ці ж позиції (медицина, дитячі вироби), тому звинувачувати нас у "хитрих схемах" не варто, усе це теж можна побачити в податковій та митниці, глянувши історію поставок", – написав він.

За його словами, засобів тактичної медицини європейським компаніям, про які йдеться у справі, "Київгума" не постачала. Директор зазначив, що в опублікованих матеріалах від СБУ "до тактики приліпили таку позицію, як "бинт Мартенса", – це тонка гумова полоса довжиною 3,5 м і 5 м, яка використовується будь-де в побуті".

Гендиректор "Київгуми" спростовує також інформацію, що компанія випускала товар для Естонії під чужим брендом, щоб "сховати сліди". Він наголосив, що вже понад 20 років "Київгума" виробляє для багатьох компаній у ЄС і Україні різні товари, які ті продають під своєю торговою маркою, і це є "звичайна практика для будь-якого виробника".

"Власне, навіть обшуки як такі не робили, навіть компи не вилучили. В офісі  ми дали доступ скрізь. [...] Усе, що їх цікавило, – сервери, особисті комп'ютери власників. Усе отримали, тож "чекаємо нових доказів", – заявив Острогруд.

Острогруд припускає, що до цієї історії причетна невказана ним "ментівська братія", яка нібито в середині 2023 року відкрила кримінальне провадження за постачання аптечок для військових начебто за завищеними цінами.

"Вийшов пшик. Жодного доказу, документа, аргументу, натомість [...] узяли в мобільного оператора всі розмови, переписку. Два місяці тому у двох засновників компанії вночі одночасно "зламали" телефони і мейли, про що нами було написано відповідне звернення в кіберполіцію. [...] Не отримавши бажаного результату по аптечках, але бажаючи "помсти за мою агресивну позицію", а також бажаючи "наживи" – "збити" нашу компанію як єдиного й найбільшого виробника аптечок і завезти своїх постачальників китайського лайна, – і була створена "держзрада", – заявив він.

Гендиректор компанії повідомив про плани "через суд спростувати інформацію і закрити справу".

Контекст:

4 січня СБУ повідомила, що підозрює одне з підприємств у Київській області в тому, що воно здійснювало оптові постачання засобів тактичної медицини до країни-агресора Росії. За даними слідства, протягом 2022–2023 років підприємство переправило до Росії кілька партій тактичних джгутів і бинтів власного виробництва на загальну суму понад 40 млн грн.

Спецслужба стверджує, що фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС, а після отримання переправляла його до РФ, де медзасоби потрапляли до компаній, які постачають амуніцію для окупаційних російських військ. Також росіяни передавали медзасоби в російські військові шпиталі в тимчасово окупованих регіонах України.

Також в СБУ написали, що "для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався "розкруткою" власного іміджу як волонтера, який передає медичні товари українським бійцям", і його вже повідомили про підозру в пособництві державі-агресору, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

СБУ не назвала компанії, але про обшуки одночасно за шістьма адресами написав гендиректор "Київгуми" Острогруд.