СБУ заявила про нейтралізацію міжнародного угруповання, яке вивозило ухилянтів з України у Придністров'я

За даними слідства, угруповання організувало двоє жителів Придністров'я
Фото: depositphotos.com

Контррозвідка СБУ спільно з Національною поліцією України і Службою інформації та безпеки Молдови нейтралізувала міжнародне угруповання, яке підозрюють у вивезенні ухилянтів з України до невизнаного Придністров'я. Про це 4 січня в Telegram заявила пресслужба СБУ.

"Маршрут нелегального "трафіку" пролягав із території Одеської області до самопроголошеного Придністров'я, а далі – на територію Молдови. Вартість одного квитка на втечу становила до $5 тис., залежно від терміновості виїзду. Зловмисники підвозили своїх "клієнтів" до кордону з невизнаним Придністров'ям, а далі проводили їх лісовими стежками поза контрольно-пропускними пунктами. У результаті спільної спецоперації правоохоронці затримали в Молдові двох учасників банди під час супроводу ними групи ухилянтів. Ще двох фігурантів викрито в Одесі, коли вони готували до відправлення за кордон нову партію потенційних призовників", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, угруповання організувало двоє жителів Придністров'я, які мають українські й молдовські паспорти, а також перебувають у полі зору російських спецслужб.

"До створення каналу нелегальної міграції вони залучили спільників із Молдови та України. Щоб знайти "клієнтів", фігуранти створили кілька "спеціалізованих" Telegram-каналів, де за гроші пропонували своє сприяння у втечі від мобілізації в нашій державі. Для конспірації незаконних прибутків учасники банди вимагали від ухилянтів "розраховуватися за послуги" через власні криптогаманці", – зазначили в СБУ.

На основі матеріалів спільного розслідування всіх учасників угруповання повідомлять про підозру за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Зокрема, заочну підозру правоохоронці готують двом ймовірним організаторам схеми, які переховуються на території так званої "ПМР".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан до 14 лютого 2024 року.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив 26 грудня минулого року, що не задоволений роботою ТЦК, інакше не треба було б обговорювати законопроєкт про мобілізацію.