Командування ЗСУ назвало абсурдними заяви Кучера про причини катастрофи літака Ан-26Ш

Унаслідок аварії Ан-26Ш 26 людей загинули
Фото: EPA

Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат назвав слова голови Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера про причини авіакатастрофи літака Ан-26Ш оцінними судженнями. Кучер не є фахівцем у цьому питанні, сказав військовий.

Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат назвав абсурдними заяви голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера щодо причин авіакатастрофи літака Ан-26Ш у Харківській області. Про це йдеться в матеріалі видання "РБК-Україна" авторства Олега Черниша.

Кучер говорив про затримку з дозволом на приземлення Ан-26Ш після того, як дізналися про несправність одного з двигунів. Пілоту дали відповідь на прохання про приземлення тільки за хвилину, заявляв харківський губернатор.

"Це просто його оціночні судження, незрозуміло, звідки він їх бере, адже він не є фахівцем у цьому питанні. Незрозуміло, чому він дає оцінку діям керівника польотів? Він узагалі був на аеродромі, він бачив, як там усе робиться, як приймаються рішення?" – запитав спікер.

Співробітники ДБР були "певним чином збентежені такими заявами глави області", указано у статті.

Представник слідства Вадим Приймачок підтвердив, що затримка дійсно була через те, що на аеродром у той момент сідав інший літак.

"Як нам пояснили допитані свідки, у військовій авіації, на відміну від цивільної, немає регламентованого вирішення такої ситуації: хто повинен сідати першим", – додав він.

За інформацією віцепрем'єр-міністра України, голови урядової комісії з розслідування обставин катастрофи Олега Уруського, слідство розглядає кілька версій авіакатастрофи. Він вважає, що на технічні несправності наклався людський фактор у різних його проявах.

Катастрофа Ан-26 у Чугуєві. Ким були всі 26 загиблих в авіакатастрофі під Харковом. Подробиці

Навчальний літак Ан-26Ш упав і загорівся за два кілометри від військового аеродрому Чугуєва увечері 25 вересня. На борту перебували 27 осіб: семеро військовослужбовців (члени екіпажу й інструктори) та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

26 людей загинули. Життю єдиного вцілілого, курсанта В'ячеслава Золочевського, нічого не загрожує.

За даними Служби безпеки України, за кілька хвилин до катастрофи командир літака повідомив про відмову лівого двигуна і попросив про приземлення, проте з невстановленої причини повітряне судно розбилося збоку від злітно-посадкової смуги.

28 вересня фахівці розпочали розшифровування бортових самописців Ан-26Ш. 30 вересня чорні скриньки вдалося розшифрувати, але їхніх даних не розголошували, оскільки триває експертиза.