Лубінець виявив підстави для скарг на суддів у справі про зґвалтування підлітка в Полтавській області

Представник омбудсмена виявив обставини, на які Лубінець поскаржиться у Вищу раду правосуддя
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у справі про зґвалтування 12-річного хлопчика в селі Котельва прокуратура Полтавської області розпочала службове розслідування щодо працівників поліції лише після суспільного розголосу історії, хоча раніше до правоохоронців зверталися батьки потерпілого. Про це омбудсмен написав 10 вересня в Telegram.

За його словами, на період розслідування від виконання службових обов'язків відсторонили начальника сектору поліцейської діяльності в Котельві, його заступника, інспектора ювенальної превенції, а також заступника начальника поліції міста Зіньків, який на момент виявлення злочину виконував обов'язки начальника сектору поліцейської діяльності в Котельві.

Окрім того, Лубінець повідомив про виявлення ймовірного порушення права на справедливий судовий розгляд справ.

"Для встановлення всіх обставин мій представник у Полтавській області здійснив візит до суду й ознайомився з матеріалами судових справ, у результаті чого виявив низку обставин, які наразі можуть вказувати на наявність підстав для звернення з дисциплінарними скаргами до Вищої ради правосуддя, під час розгляду яких буде надана належна правова оцінка діям судів", – зазначив омбудсмен.

Контекст:

Про знущання з дитини на пляжі в Котельві місцева поліція повідомила 31 серпня, після того, як у соцмережах поширили дописи, як зазначають, про побиття трьома хлопцями 12-річного хлопчика. Після цього, як стверджують, вони зґвалтували потерпілого. За словами Лубінця, інцидент стався ще в середині червня, проте правоохоронці дізналися про нього 5 серпня й не розпочали досудового розслідування, а лише склали адміністративні протоколи на батьків двох хлопців.