Медики розповіли про самопочуття постраждалих під час пожежі в будинку для літніх людей у Харкові

У міськраді Харкова запевняють, що людей, які постраждали під час пожежі, забезпечено всім необхідним
Фото: ЕРА

У одного з урятованих із пожежі в харківському будинку для літніх людей опік 20% тіла, повідомляє пресслужба Харківської міськради.

Один постраждалий під час пожежі в будинку для літніх людей у Харкові перебуває у стабільно тяжкому стані, ще четверо – у задовільному. Про це 22 січня повідомляє "Укрінформ" із посиланням на інформацію медичних закладів, яка є у розпорядженні пресслужби Харківської міськради.

Один потерпілий перебуває в опіковому відділенні лікарні швидкої та невідкладної допомоги імені Мещанінова.

"Це чоловік після інсульту, він погано ходить, отримав 20% опіків тіла. Стан стабільно важкий. Але чоловік у притомному стані, спілкується з лікарями. Медики роблять усе необхідне", – зазначили в міськраді.

Ще одного потерпілого, якого доправили в токсикологічне відділення 2-ї лікарні, сьогодні переведуть у хоспіс.

"Загроза отруєння газом знята, усіх заходів вжито, триває оформлення документів для переведення в інший заклад", – сказали в лікарні.

Стан ще трьох урятованих із пожежі, яких доправили в хоспіс 17-ї міської лікарні, медики назвали задовільним.

"Люди забезпечені всім необхідним", – запевнили в міськраді.

21 січня в Харкові у двоповерховому житловому будинку сталася пожежа. За попередньою інформацією поліції, у будинку перебувало приблизно 30 осіб: 27–28 літніх людей та четверо людей з обслуговувального персоналу. 15 із них загинули, 11 постраждали. Подію класифікували як надзвичайну ситуацію державного рівня.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомляли, що приміщення було переобладнано під будинок для літніх людей. Голова Нацполіції Ігор Клименко розповідав, що пансіонат працював без відповідних документів, його влаштували у приватному будинку. У власника будівлі, за даними поліції, є ще один такий заклад – там виявили 24 літніх людей.

За фактом пожежі поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 270 Кримінального кодексу України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки). Держбюро розслідувань відкрило провадження про можливу службову недбалість із боку співробітників ДСНС.

Слідчі перевіряють три версії пожежі. Перша версія – пожежа виникла унаслідок підпалу; друга – причиною загоряння стало необережне поводження з вогнем у побуті та електроприладами; третя – пожежа сталася через замикання електромережі.

У межах розслідування затримали власника будинку, де був пансіонат, орендар і адміністратор закладу. Пізніше правоохоронці затримали дружину орендаря, яка є директоркою приватного підприємства і фактично керувала будинком для літніх людей.

Сьогодні з робочою поїздкою до Харкова прибув президент України Володимир Зеленський. Він відвідає місце пожежі в будинку для літніх людей.