На підпільних складах у Київській області зберігали 3,5 тис. компонентів, зокрема, для ППО – Нацполіція

Запчастини й компоненти вартістю 13,3 млн грн конфіскували й передали ЗСУ
Фото: npu.gov.ua

Оперативники Служби безпеки України та Національна поліція вилучили з двох підпільних складів у Київській області 3,5 тис. запчастин для важкого озброєння, які фігуранти надалі, імовірно, збиралися продати Міністерству оборони за завищеними цінами. Про це 19 червня повідомила пресслужба Нацполіції.

Ідеться, зокрема, про запчастини й компоненти до ракетної й артилерійської техніки, зенітних ракетних комплексів, систем протиповітряної оборони, пристроїв спостереження й прицілів.

Першу партію компонентів до військової техніки, а саме 80 двигунів до броньованих машин і танків, правоохоронці виявили в серпні 2023 року. Фігуранта запідозрили у спробі продажу техніки за втричі завищеною ціною.

Як з'ясували пізніше, пов'язаний із фігурантами чоловік має ще два складські приміщення, де також зберігає складники й запасні частини до військової техніки. Унаслідок обшуку поліцейські вилучили 3,5 тис. запчастин до важкого озброєння вартістю 13,3 млн грн. Усе це правоохоронці передали на потреби ЗСУ.

Як повідомила СБУ, нелегальні склади належали топменеджменту місцевої компанії, яка займається торгівлею спеціалізованим обладнанням для ракетно-артилерійського озброєння й бронетехніки, а фігуранти нібито хотіли продати компоненти як необліковану продукцію без внесення даних до звітної документації.

У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем) триває розслідування.

Фігурантам справи загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.