На Закарпатті вночі стався землетрус

Підземні поштовхи зафіксували за 19 км від Мукачева
Фото: depositphotos.com

На Закарпатті минулої ночі стався землетрус. Про це у Facebook повідомив Головний центр спеціального контролю.

Підземні поштовхи зафіксували о 3.15 поблизу селища Велика Добронь, яке розташоване за 19 км на захід від Мукачева. Магнітуда становила 3,3 за шкалою Ріхтера на глибині 2 км.

"За розрахунками, землетрус не несе загрози для населення, за класифікацією відноситься до сильно відчутних, землетрус відчувається всередині будівлі багатьма людьми, під відкритим небом – небагатьма. Люди просинаються, але ніхто не лякається. Коливання подібні до струсу, утвореного важко навантаженим автомобілем", – пояснили в центрі.

Останній землетрус, який відчули в понад 15 населених пунктах Закарпаття, зареєстрували в районі міста Іршава 3 січня. Тоді магнітуда була 3,8 на глибині 6 км.

Контекст:

Як повідомляє "ВВС News Україна", в Україні рідко фіксують землетруси, які могли б помітити люди.

Поштовхи на півдні Тернопільської, Хмельницької, Вінницької та у східній частині Одеської областей пов'язують із так званою зоною Вранча. Це сейсмічно активний регіон у Румунії – на стику Південних (румунських) та Східних (українських) Карпат, у повіті Вранча.

Найчастіше і з більшою силою землетруси в Україні відбуваються на Закарпатті та у Криму, де епіцентр поштовхів зазвичай – у Чорному морі.

Також виділяють Південно-Азовську сейсмоактивну зону, куди входять, зокрема, райони Донецької та Запорізької областей.