НАБУ і САП просять суд заарештувати Януковича та його сина

НАБУ: Януковича та його сина Олександра підозрюють у справі про заволодіння резиденцією Межигір'я
Фото: ЕРА
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована прокуратура просять Вищий антикорупційний суд заочно заарештувати колишнього президента Віктора Януковича та його сина Олександра. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Зазначають, що до суду подали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Віктору та Олександру Януковичам.

"Вони є підозрюваними у справі щодо заволодіння резиденцією "Межигір'я" шляхом зловживання своїм службовим становищем. Дії експрезидента кваліфіковані за ч.5 ст. 191, ч.3 ст. 209 КК України, його сина – за ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, ч. 3 ст. 209 КК України", – ідеться у повідомленні.

НАБУ уточнило, що розслідує цю справу з грудня 2019 року, матеріали кримінального провадження нараховують понад 1500 томів.

Контекст:

Янукович був президентом України протягом 2010–2014 років. 22 лютого 2014 року після трьох місяців протестів на Майдані Верховна Рада визнала, що він самоусунувся із посади і не виконує своїх обов'язків, згодом оголосили про нові президентські вибори. Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю він проживає у Росії.

У січні 2019 року Януковича Оболонський райсуд Києва заочно визнав винним у державній зраді та допомозі у проведенні агресивної війни, його засудили до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, а також в організації теракту і скоєнні умисних убивств на Майдані 2014-го.

Олександра Януковича в Україні підозрюють, крім відмивання доходів і заволодіння державним майном в особливо великому розмірі, у причетності до розгону Майданів Києва та Запоріжжя. Водночас Вищий антикорупційний суд у квітні скасував арешт грошей, а також цінних паперів Олександра Януковича в чотирьох банках.

У липні 2021 року Олександр Янукович написав генеральній прокурорці України Ірині Венедіктовій відкритий лист зі скаргою на семирічну бездіяльність прокурорів у кримінальному провадженні, відкритому стосовно нього.