"Ненавиджу цих хохлів". Заарештували чиновника "Укренерго", який виправдовував злочини окупантів

Підозрюваного затримали за місцем проживання, зазначили у прокуратурі
Фото: kobl.gp.gov.ua

У Києві за місцем проживання затримали керівника одного з підрозділів компанії "Укренерго", йому оголосили підозру у виправдовуванні збройної російської агресії проти України (ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу). Про це 16 жовтня поінформувала прокуратура Київської області.

У прокуратурі уточнили, що затриманий відповідав за охорону стратегічно важливих об’єктів об'єднаної енергосистеми України.

Під час обшуків у підозрюваного виявили "листування зі схвальними відгуками про кремлівський режим" і комуністичну символіку радянських часів. За даними Служби безпеки України, він "у розмовах із колегами та знайомими намагався виправдовувати воєнні злочини рашистів, зокрема повітряні атаки на цивільну інфраструктуру".

Фото: kobl.gp.gov.ua

"Як свідчать матеріали розслідування, під час телефонних дзвінків своїм приятелям фігурант "зливав" їм інформацію про наслідки ракетно-дронових ударів по українських енергооб'єктах. Одночасно посадовець вихваляв кремлівський режим і ставив під сумнів існування держави Україна. Більше того, він особисто висловлював своє бажання до масового вбивства українців", – зазначено в релізі.

У СБУ розповіли, що документувати дії фігуранта допомагали кіберфахівці, а ініційована спецслужбою мовно-лінгвістична експертиза підтвердила факти протиправної діяльності посадовця на користь країни-агресора.

"Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину, зокрема щодо несанкціонованого поширення відомостей, що становлять державну таємницю", – підкреслили у службі.

СБУ також опублікувала фрагмент телефонних записів підозрюваного.

"Як я ненавиджу цих уй...бків-хохлів. [...] Ще недовго, і я їх буду х...ярити всіх", – каже чоловік на записі.

Він також заявляє, коментуючи атаку на російський порт Кавказ, що президент України Володимир "Зеленський наривається". Також звучать слова про те, що Україна "закінчить своє існування як держава".

За даними "Української правди", підозрюваний – Олег Грибенко. Йому вже обрали запобіжний захід – тримання під вартою.