Правоохоронці затримали підлітків, підозрюваних у підпалі об'єктів "Укрзалізниці" в Чернігівській області

Затримані підлітки, яких правоохоронці підозрюють у співпраці з росіянами
Фото: Національна поліція України / Facebook

Служба безпеки й Національна поліція затримали групу неповнолітніх, які, за інформацією слідства, на замовлення Росії підпалювали релейні шафи "Укрзалізниці" в Чернігівській області. Про це 14 жовтня повідомили у пресслужбі СБУ.

Як стверджують правоохоронці, росіяни діяли через 15-річного жителя Ніжинського району, який шукав "легких заробітків" у Telegram-каналах.

За інструкцією окупантів, фігурант залучив до підривної діяльності двох однокласників і ще одного неповнолітнього знайомого, ідеться в повідомленні.

За інформацією слідства, для виконання ворожих завдань підлітки спочатку встановлювали геолокацію залізничного обладнання, а потім підпалювали його за допомогою легкозаймистої суміші. Так вони пошкодили релейну шафу, яка відповідає за безпечний рух потягів на стратегічно важливій ділянці залізниці, поінформували в СБУ.

Правоохоронці затримали всіх чотирьох фігурантів і повідомили їх про підозру за статтею "диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану".  

У разі доведення провини затриманим загрожує довічне ув'язнення.

Контекст:

Українські правоохоронці неодноразово заявляли, що російські спецслужби масово вербують неповнолітніх українців для організації диверсій на території України. Як з'ясували розслідувачі "Радіо Свобода", дітей вербують у Telegram-каналах через оголошення про роботу і пропозиції "швидких грошей". Найчастіше зловмисники пропонують підліткам підпалити обладнання "Укрзалізниці", автомобілі військовослужбовців, будівлі територіальних центрів комплектування. 

У Нацполіції зазначали, що ці злочини можуть кваліфікувати як умисне знищення або пошкодження майна, диверсію, вчинену в умовах воєнного стану, або державну зраду й за них передбачено покарання від 10 років позбавлення волі до довічного ув'язнення, і закликали батьків інформувати дітей про небезпеку вербування й наслідки скоєння протиправних дій.