Спецслужби РФ вербують українських підлітків для диверсій – поліція

Завербованим підліткам загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення
Фото: kyiv.gp.gov.ua (архів)

Російські спецслужби вербують українських підлітків для вчинення диверсій, зокрема підпалів автомобілів українських військовослужбовців. Про це повідомила 24 червня Національна поліція України.

"Поліцейські разом із колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно із СБУ викрили схему російських спецслужб із вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких Росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення", – ідеться в повідомленні. 

У Миколаївській області працівники поліції затримали двох підлітків віком 16 і 17 років, які, за даними слідства, облили легкозаймистою рідиною й підпалили два автомобілі військовослужбовців в Одеській області. Правоохоронці зазначають, що хлопці зробили це, "спокусившись на легкий заробіток в інтернеті", а замовник підпалів перебуває за кордоном. Суд заарештував підозрюваних. 

Ще один приклад, який наводять у повідомленні, – затримання чотирьох жителів Дніпропетровської області віком від 17 до 21 року за підпал військового мікроавтобуса у Дніпрі. "Вони також діяли за завданням спецслужб РФ, спокусившись на грошову винагороду", – кажуть у кіберполіції.

У Нацполіції нагадали, що зазначені злочини можуть бути кваліфіковані як умисне знищення або пошкодження майна, диверсія, вчинена в умовах воєнного стану, або державна зрада і за них передбачено покарання від 10 років позбавлення волі до довічного ув'язнення. 

Поліцейські рекомендують батькам інформувати підлітків про небезпеку вербування й наслідки скоєння злочинів.Також батькам необхідно стежити за онлайн-активністю й колом інтернет-знайомств дітей та контролювати дотримання комендантської години.

Підлітків укотре застерігають бути обачними з незнайомцями в інтернеті й не ділитися з ними особистою інформацією.

У разі отримання інформації про вербування необхідно повідомити поліцію за номером 102 або заповнити форму зворотного зв'язку на сайті кіберполіції.

Контекст:

14 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду кілька тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець. За його даними, зараз зафіксовано випадки підпалу автомобілів військових у Києві, Одесі, Дніпрі.