Пивоварник, якого згадував Герман як замовника вбивства Бабченка, можливо, пов'язаний із другом Рогозіна

Герман назвав замовником терактів людину на прізвище Пивоварник
Фото: ЕРА

Видання The Bell з'ясувало зв'язок із Росією людини, яку звуть В'ячеслав Пивоварник. Він міг бути партнером по бізнесу екс-депутата Держдуми РФ Сергія Шишкарьова, близького друга глави "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна. Імовірний організатор замаху на журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман говорив, що Пивоварник представляв "приватний фонд" президента РФ Володимира Путіна в Україні й був замовником терактів.

У В'ячеслава Пивоварника, якого підозрюваний в організації замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка Борис Герман назвав замовником терактів в Україні, був спільний бізнес із колишнім депутатом Державної думи Росії Сергієм Шишкарьовим, другом екс-віце-прем'єра РФ, а нині – глави корпорації "Роскосмос" Дмитром Рогозіним.

Про це повідомляє російське видання The Bell, яке проаналізувало всі наявні у відкритому доступі згадки про Пивоварника.

У 2012–2016 роках В'ячеслав Пивоварник, за даними системи СПАРК, був гендиректором компанії "Рускон-Україна", власником якої є британська компанія NRV Trade Services LTD. У реєстрі Великобританії директором компанії вказано Бориса Германа.

Компанія "Рускон-Україна", зі свого боку, пов'язана з російським оператором контейнерних перевезень "Рускон", власником якого є бізнесмен і колишній депутат Держдуми Шишкарьов.

Крім того, як зазначає видання, Пивоварник керував або володів частками в п'яти українських юридичних особах. Зокрема – 50% ТОВ "Суспільна служба безпеки України", співзасновником якого є Сергій Дєєв. Людина з таким самим ім'ям і прізвищем фігурує у ЗМІ як діяч українського старообрядництва і експерт російського Фонду національної та міжнародної безпеки.

Цей фонд до 2014 року очолював колишній радянський генерал Леонід Шершньов, який також був засновником націоналістичного фонду "Русские" і "Центра помощи соотечественникам из Новороссии и Украины".

У соцмережі "Однокласники" є профіль В'ячеслава Пивоварника, 1984 року народження. Герман є у нього в друзях.

Профілі людини з цими даними в LinkedIn і "ВКонтакте" було нещодавно видалено, пише The Bell.

31 травня підозрюваний у замаху на вбивство журналіста Бабченка Борис Герман заявив, що людина з Москви дала йому список із 30 кандидатів на ліквідацію. Прізвище замовника було озвучено нерозбірливо, найімовірніше – Пивоварник. Герман стверджував, що той працює в "приватному фонді президента РФ Володимира Путіна" і відповідає за організацію терористичних актів на території України.

Герман повідомив, що співпрацював із контррозвідкою України.

Шевченківський районний суд Києва обрав для Германа запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.