Помічник Надії Савченко про можливу причетність до справи Рубана: Якщо ми з ним бачилися, то лише віталися

Мезенцев: Ніколи свої поїздки на окуповану територію Рубан зі мною не обговорював
Фото: Oleg Mezentsev / Facebook

Помічник позафракційного народного депутата Надії Савченко Олег Мезенцев заявив, що ніколи тісно не співпрацював із главою "Офіцерського корпусу" Володимиром Рубаном.

Помічник позафракційного народного депутата Надії Савченко Олег Мезенцев стверджує, що ніколи не обговорював із главою "Офіцерського корпусу" Володимиром Рубаном його поїздок на окуповану територію. Про це він заявив у коментарі "Українській правді".

"Ніколи свої поїздки на окуповану територію Рубан зі мною не обговорював. Я не того рівня, як він, щоб обговорювати ці питання", – зазначив Мезенцев.

Він повідомив, що навчався із синами Рубана, а востаннє бачив переговірника 28 лютого "на випускному в академії".

"Наше спілкування було таке: якщо ми з ним бачилися, то лише віталися. Ще десь перетиналися, але спілкування, хто куди їздить, не було. Ми з ним багато спілкувалися, коли Надія ще була в Росії. Так, щоб я тісно співпрацював з Рубаном, то ні", – підкреслив Мезенцев.

Говорячи про підозру, оголошену Рубану, помічник нардепа зазначив, що не може зрозуміти, як його прізвище там з'явилося. Він додав, що повісток не одержував і на допити у цій справі його не викликали.

Мезенцев також повідомив, що заяву про звільнення написав давно, просто Савченко сказала про це тільки зараз.

8 березня з публікацій у ЗМІ і соцмережах стало відомо про затримання глави "Офіцерського корпусу" в контрольному пункті "Майорське" в Донецькій області. Імовірно, Рубан мав стосунок до нелегального перевезення великої партії зброї на підконтрольну Києву територію.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, затримання Рубана не було випадковим.

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) обшукали квартиру дружини Рубана.

Підозру затриманому оголошено за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Рубан заявив у суді, що не знав про наявність зброї в меблях, які він перевозив. За словами підозрюваного, автомобіль "належить старшому офіцеру Кедру".

Шевченківський райсуд Києва заарештував його на 60 днів без права виходу під заставу.

Голова СБУ Василь Грицак розповів сьогодні, що в листопаді 2017 року Рубан уже перевіз з окупованого Донбасу велику партію засобів ураження. Уся зброя під контролем СБУ, додав він. За словами Грицака, Рубан координував свої дії з лідерами "ДНР" Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим (позивний Ташкент).

За версією слідства, Рубан відібрав Мезенцева для участі у злочинах.