Просували ідеї "русского мира" і закликали до відділення Закарпаття. СБУ заявила про викриття керованих із РФ інтернет-агітаторів

СБУ повідомила зловмисників про підозру
Фото: ssu.gov.ua
Членів мережі інтернет-агітаторів, якою керували з Росії, викрили в Херсонській, Полтавській, Дніпропетровській та Закарпатській областях, повідомила Служба безпеки України.

Служба безпеки України викрила мережу інтернет-агітаторів, які діяли в Дніпропетровській, Херсонській, Полтавській та Закарпатській областях. Про це пресцентр СБУ повідомив 25 січня.

За даними слідства, мережею керували з Росії.

"Задокументовано, що за завданням російських кураторів зловмисники скоординовано поширювали у соцмережах матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності та конституційного ладу нашої країни, розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Так, на Дніпропетровщині оперативники спецслужби встановили особу, уродженця Донецька, який розповсюджував матеріали на підтримку анексії АР Крим та окупації ОРДЛО, закликав до фізичного знищення міфічних "українських фашистів" і просував ідеї "русского мира". Під час санкціонованого обшуку за місцем проживання інтернет-агітатора вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності", – ідеться в повідомленні.

СБУ також викрила жителя Олешок Херсонської області, який, за даними слідства, поширював в одній із заблокованих в Україні соцмереж антиукраїнські матеріали, виправдовував російську збройну агресію проти України і закликав до відокремлення центральних, південних і східних областей та приєднання їх до Росії.

"Агітатор із міста Берегове на Закарпатті, як встановила СБУ, створив низку акаунтів у соціальних мережах, через які поширював агітаційні заклики до порушення територіальної цілісності України. Зокрема, він закликав громадян підтримати відділення Закарпатської області від нашої держави", – зазначили у пресслужбі.

Ще одну жінку викрили в Горішніх Плавнях Полтавської області. За даними СБУ, вона на персональній сторінці в заблокованій соцмережі розміщувала публікації з пропагандою сепаратизму і закликами до зміни кордонів України. Жінка брала участь у діяльності понад 20 спільнот антиукраїнського спрямування, які охоплювали аудиторію понад 100 тис. користувачів.

"Кіберфахівці відзначають, що активізація мережі інтернет-агітаторів збігається з так званими "тарифними протестами". Встановлено, що на замовлення іноземних кураторів фігуранти підбурювали користувачів соцмереж до участі в акціях протесту та порушення громадського спокою", – заявили у СБУ.

Дії підозрюваних кваліфікували за ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).