Росіяни активізували роботу ботоферм і навмисно героїзують підозрюваного в убивстві Фаріон – Центр протидії дезінформації

За словами Коваленка, росіяни намагаються героїзувати підозрюваного, щоб розколоти суспільство
Фото: depositphotos.com

Росіяни активізували роботу ботоферм, які працюють із контентом, що стосується вбивства екснардепки Ірини Фаріон і суду над підозрюваним. Про це 26 липня повідомив керівник Центру протидії дезінформації РНБО України Андрій Коваленко в Telegram.

За його словами, росіяни також намагаються героїзувати підозрюваного.

"Штампують контент і наповнюють коментарі позитивними відгуками зі штучних акаунтів, намагаючись добитися органічного відгуку", – написав Коваленко.

Зараз завдання росіян – "зіграти на публічності суду і максимально розколоти суспільство по цій лінії", наголосив керівник ЦПД.

Контекст:

Фаріон була нардепкою від партії "Свобода" з 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року. Після цього викладала, вела активну громадську діяльність. У листопаді 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження через її висловлювання й публікації.

Увечері 19 липня у Львові з вогнепальної зброї стріляли у Фаріон. За інформацією ЗМІ, коли вона вийшла з дому, чоловік 20–25 років підбіг і вистрілив їй у голову. За кілька годин у Львівській ОВА повідомили, що Фаріон померла, незважаючи на зусилля медиків. У поліції кваліфікували злочин як умисне вбивство.

У МВС назвали дві головні версії вбивства Фаріон – громадська й політична діяльність, особиста неприязнь. У відомстві не відкинули також "російського сліду". 21 липня поліція оголосила в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства. За даними ЗМІ, він приходив у двір будинку, де жила Фаріон, щодня, окрім суботи й неділі, в однаковому одязі, у дні, що передували вбивству, його зафіксували камери.

25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного у вбивстві Фаріон. У МВС розповіли, що затриманий – 18-річний житель Дніпра, під час підготовки до злочину він орендував щонайменше три квартири у Львові. Слідство вважає вбивство замовним, а затриманого – виконавцем.

26 липня Галицький райсуд Львова обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці (до 22 вересня) без права внесення застави.